Brigáda při nemocenské v době vycházek

Dobrý den, jsem po pracovním úraze (zlomený ukazováček na pravé ruce). Sádru jsem měla cca 4 a půl týdne, dva týdny rehabilituji, ještě cca 2 a půl týdne mě rehabilitace čeká.

Počítala jsem s tím, že půjdu 1.10. do práce (nestalo se tak). Ukazováček otéká, ještě i bolí a rozhýbán není. Jelikož vykonávám práci, kde v 90% píšu ručně (není to vsak práce kancelářská, ale dělnická).

Nyní mám možnost dvoudenní brigády v době vycházek, kde budu v podstatě pouze sedět a dohlížet na lidi.

Vím, že přivýdělek v době nemocenské mít lze, ale co když mě někdo, „napráská“, i když je vše legální a zaměstnavatel mě vyhodí?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Lena, 27.09.2020 19:55

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 29.09.2020 16:25 napsal/a:
 

Dobrý den,

Během pracovní neschopnosti, když jste doma na nemocenské, můžete za určitých podmínek zcela legálně pracovat (mít nějaký přivýdělek nebo brigádu).

Jednou z hlavních podmínek je to, že nesmíte vykonávat stejnou pracovní činnosti (zaměstnání), jako je to, na základě kterého jsou vám vypláceny nemocenské dávky. Tj. nesmíte pracovat pro stejného zaměstnavatele a vykonávat stejnou pracovní činnost.

Další nutnou podmínkou, abyste mohla během nemocenské pracovat, je to, že musíte dodržovat režim povolených vycházek a také léčebný režim, stanovený lékařem.

To zahrnuje jak to, že případný výkon práce mimo domov, může probíhat pouze v době, kdy máte povoleny vycházky. A současně to znamená i to, že daná práce nesmí být v rozporu s omezeními stanovenými lékařem (třeba to, že vám řekne, že se nesmíte namáhat nebo například používat pravou ruku, když jste zde měla zlomeninu).

Pokud jsou tyto dvě podmínky splněny – tj. budete práci vykonávat buď z domu, nebo jako ve vašem případě, v době, kdy máte povoleny vycházky. A současně tím nebude nijak narušena vaše léčba, tak je vše v pořádku.

Nikdo vám tedy nemůže zakazovat, co budete dělat ve svém „volném“ čase, byť jste na neschopence.

Je nemalé množství lidí, kteří pracují v klasickém zaměstnání a přitom mají nějakou vedlejší práci na DPP nebo DPČ, nebo podnikají při zaměstnání jako OSVČ. Tyto činnosti mohou být vykonávány (při splnění výše uvedených podmínek), i když jste v hlavním pracovním poměru v pracovní neschopnosti.

Co se týká toho, že by se o tom dozvěděl váš zaměstnavatel – neměl by žádný legální důvod pro výpověď. Důvody pro výpověď zaměstnance ze zaměstnání, jsou specifikovány v zákoníku práce (zákon číslo 262/2006 Sb.), paragraf 52. A u vás by nevznikal žádný z těchto důvodů pro výpověď, tak jak jsou uvedeny v tomto zákonu jenom tím, že byste během neschopenky měla nějakou brigádu.

Tj. zaměstnavatel vás určitě nemůže propustit ze zaměstnání jen na základě toho, že jste měla během pracovní neschopnosti nějakou krátkodobou brigádu. Nic tím neporušujete (pokud splníte podmínky, především dobu vycházek) a nevzniká tak žádný legální důvod pro výpověď.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,