Bude nějaká podpora pro lidi na OBZP (práce na dohodu)

Dobrý den,

Před epidemií jsem pracovala na dohodu o provedení práce pro jednu firmu. Ta teď musela zavřít a já jsem úplně bez příjmu. Četla jsem, že bude nějaká podpora pro živnostníky, která by snad mohla být i pro ty co pracují na dohodu. Ale pak zase psali, že to neplatí, tak nevím.

Můj dotaz je, jestli bude nějaká podpora pro lidi, co jsou OBZP, jako já? Jsem totiž úplně bez příjmu a nevím, co mám dělat.

Dotaz poslal/a: Renta Ř., 11.04.2020 21:55
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.04.2020 10:33 napsal/a:

Dobrý den,

Máte pravdu, že podpora 25 tisíc korun, kterou vláda 9. 4. 2020 schválila pro skoro všechny živnostníky (OSVČ) se aktuálně nevztahuje na lidi, co pracují na dohodu (je jedno, zda na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ)). Původně to sice vláda zvažovala, ale ve finálně schválené verzi podpory jsou zahrnuti pouze živnostníci.

Aktuálně tedy není schválena žádná speciální forma podpory pro osoby bez zdanitelných příjmů /OBZP) nebo pro ty kdo pracují na dohodu (DPP či DPČ).

Podle nedávno publikovaných informací, má vláda po velikonocích (tedy v týdnu od 14. 4. 2020) projednat možnost rozšíření stávající podpory 25 tisíc pro OSVČ, tak aby se vztahovala i na ty, kdo pracují na DPČ nebo DPP.

Ministryně financí Schillerové v médiích prohlásila, že by bylo možné podpořit část pracujících na dohodu. Mělo by se to týkat ale jen těch, kdo mají u DPP (dohoda o provedení práce) příjem vyšší než 10 tisíc korun (a musí tak platit sociální/zdravotní pojištění. Nebo by se podpora týkala těch, kdo pracují na DPČ (a platí sociální/zdravotní).

Části lidí, kteří pracují na dohodu a neodvádí žádné pojištění nebo daně (jsou tedy jako vy OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů), by se podpora zřejmě netýkala vůbec. Tito lidé totiž nejsou nikde evidování, úřady o nich neví, nemají je v evidenci.

Podobná podpora pro lidi, co pracují na dohodu, ale zatím nebyla schválena, ani není znám konkrétní návrh, jak by měla vypadat. Vzhledem k tomu, že věci kolem epidemie a různých forem podpory pro lidi zasažené epidemií, se mění skoro každý den, pak v tuto chvíli není nic jisté. Doporučuji vám sledovat média. Pokud bude nějaká podpora chválena, určitě se to dozvíte.

Jinak ale, pokud jste úplně bez příjmů, můžete se zkusit obrátit na úřad práce, kde vám případně může vznikat nárok a nějaké sociální dávky. Napadá mě třeba příspěvek na bydlení nebo dávky hmotné nouze. Na ty mají nárok především lidé s nízkým příjmem, nebo ti, kdo jsou úplně bez příjmů.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2020:

Výpočet podpory v nezaměstnanosti – ukončení zaměstnání ve zkušební době

-

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu na výpočet podpory v nezaměstnanosti, konkrétně mě zajímá, jak je určen průměrný čistý výdělek z posledního zaměstnání (za jaké období je počítán?). Popíši svoji situaci – dal jsem výpověď ze strany zaměstnance, po splnění všech podmínek mám nárok po dobu 5 měsíců na 45 % průměrné čisté mzdy. Moje […]

Zobrazit odpověď

Výpočet průměrného výdělku a čerpání dovolené

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda ovlivní výši průměrného čistého výdělku (PČV) pro Úřad práce, pokud budu v rozhodném období pro výpočet výdělku čerpat dovolenou. Mám podat výpověď tak, aby se PČV počítal z období, kdy nebyla čerpána dovolená nebo z období, kdy byla čerpána nebo je to lhostejné? Jak by to bylo, pokud by […]

Zobrazit odpověď

Výpočet podpory v nezaměstnanosti OSVČ – pozastavení živnosti

-

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu. Od května 2018 jsem pracoval u firmy jako zaměstnanec na hlavní pracovní poměr. Tento pracovní poměr trval do konce roku 2019. Zároveň s tím jsem celý rok 2019 pracoval na živnostenský list, jako vedlejší samostatně výdělečnou činnost. Za rok 2019 jsem tedy podával vlastní daňové přiznání. Od […]

Zobrazit odpověď

Evidence na Úřadu práce v době, kdy jsem na nemocenské

-

Dobrý den, dne 31. 12. 2020 mi skončí můj pracovní poměr. Pracovní poměr mám na dobu určitou a zaměstnavatel se již jasně vyjádřil, že o prodloužení neuvažuje. Od 24. 11. 2020 jsem na nemocenské, a ještě minimálně jeden měsíc budu (možná i o něco déle). Musím se evidovat do tří pracovních dnů na Úřadu práce, […]

Zobrazit odpověď