Budu mít nárok na příspěvek na bydlení v pronajatém bytě?

Dobrý den, chci se zeptat:

S přítelem si chceme pronajmout byt a nevím, zda dostanu příspěvek na bydlení, pokud bude přítel uveden v nájemní smlouvě, ale trvalý pobyt bude mít jinde.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Linda V., 31.12.2020 10:17

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 31.12.2020 14:14 napsal/a:
 

Dobrý den,

U příspěvku na bydlení se posuzuje příjem (průměrný společný čistý příjem) všech osob, které v daném bytě skutečně bydlí. To, kde mají trvalé bydliště, už nehraje roli.

K trvalému bydlišti, se přihlíželo do poloviny roku 2020. Před změnou zákona, se pro účely příspěvku na bydlení, posuzovaly osoby, právě podle trvalého bydliště. Mezi společně posuzované osoby, pak spadli ti, kdo měli v bytě/domě trvalý pobyt.

Nyní se ale posuzuje faktický stav. Pokud s vámi tedy přítel v bytě bude bydlet, pak je „jedno“, kde má vedené trvalé bydliště. Pro účely posouzení nároku na příspěvek na bydlení, by měl být uveden v žádosti o tuto sociální dávku a bude se započítávat i jeho příjem.

Od počtu osob, které v bytě žijí, se odvíjí i posuzování nákladů na bydlení. Takže pokud budete v bytě vedeni dva, pak to bude jiné, než pokud byste tam byla sama.

To, zda budete mít nárok na příspěvek na bydlení, vám pochopitelně neřeknu. Nevím pro to podstatné údaje.

Nárok na příspěvek na bydlení, se posuzuje podle doložených nákladů na bydlení – za předchozí kalendářní čtvrtletí. Pokud byste se do nového bytu nastěhovala od ledna 2021, tak na příspěvek pravděpodobně nebudete mít nárok.

Protože, to se dokládají náklady na bydlení za říjen až prosinec 2020. A za toto období, nebudete moci doložit žádné náklady na bydlení. Takže na příspěvek budete mít zřejmě nárok, nejdříve až od dubna 2021.

Pak bude záležet na tom, jak vysoké budou náklady – zahrnuje se nájem a zaplacené služby (odvoz odpadu, úklid společných prostor apod.) a energie (elektřina, voda, plyn apod.).

Například ale kauce, která se u nájemních bytů zpravidla platí, při zahájení nájmu, se do nákladů na bydlení nezahrnuje.

Dále se dokládají příjmy – opět za příslušné kalendářní čtvrtletí. Nakonec hraje roli, například i velikost města, kde bydlíte/budete bydlet.

To, zda budete mít případně nárok na příspěvek na bydlení, si můžete orientačně spočítat v této kalkulačce příspěvku na bydlení v roce 2021.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,