Mohu si sám připlácet na sociálním pojištění, aby byl můj důchod vyšší?

Dobrý den, je mi 57 let, mám 4 děti a pracuji na plný úvazek. Musím se ale starat o svoji matku, které byl přiznán příspěvek na péči 4. stupně.

Chci si výši úvazku z tohoto důvodu zkrátit. Mohu si doplatit sociální pojištění, do výše nynějších odvodů, abych neměla menší starobní důchod?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Karla Z., 01.07.2020 12:44
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 09.07.2020 07:15 napsal/a:

Dobrý den,

Ano, existuje možnost platit si dobrovolné důchodové pojištění. Tato možnost má ale smysl především pro ty, kdo nemají placeno důchodové pojištění vůbec. Například pokud je někdo vedený v evidenci úřadu práce nebo nepracuje z jakéhokoliv jiného důchodu.

Pak je možné obrátit se na ČSSZ a přihlásit se k placení dobrovolného důchodového pojištění. To je vždy stanoveno minimálně jako 28% z jedné čtvrtiny průměrné mzdy.

V roce 2020 je to tedy minimálně 2439 Kč měsíčně. Toto dobrovolné důchodové pojištění má ale opravdu spíše smysl jen v případě, že by vám scházely roky do minimální doby pro nárok na důchod.

V případě, že pracujete a zaměstnavatel za vás odvádí sociální (důchodové) pojištění, pak se souběžné placení dobrovolného důchodového pojištění až tolik nevyplatí.

Je sice pravda, že následně, při výpočtu důchodu, by se vyměřovací základ na základě zaměstnání sečetl s vyměřovacím základem, na základě dobrovolné účasti. Ale výsledný efekt by nemusel být až tak velký.

Toto „připlácení“ na důchod totiž nemusí mít až tak zásadní vliv na výslednou výši důchodu.

Metodika výpočtu důchodu je poměrně složitá. To, že si budete „pár měsíců“ takto připlácet, má na výslednou výši důchodu jen zanedbatelný vliv.

Pokud byste si například žádala o důchod nyní, v roce 2020, pak se budou hodnotit výdělky za 1986 – 2020. Při výpočtu důchodu se hodnotí hrubá mzda. Pro jednotlivé roky jsou pak přepočítávací koeficienty.

Pokud byste si například v roce 1986 vydělala za rok 40 tisíc korun, tak by se to při výpočtu důchodu v roce 2020 započetlo jako cca 470 tisíc korun.

Takže z pohledu celkové doby, ze které se počítá výše důchodu, tedy to, že máte jeden nebo dva roky nižší vyměřovací základ, hraje poměrně malou roli.

Současně také platí, že při výpočtu důchodu, se nad určitou minimální hranici započítává už jen 26% z příjmu.

Tj. opět platí, že i když si zvýšíte vyměřovací základ nad určitou hranici, nebude to mít na výslednou výši důchodu až takový vliv (zvýšila by se jen o málo).

 

Zařazeno v: , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Důchody:

Předdůchod a evidence na ÚP

-

Dobrý den. Mám na Vás dotaz ohledně předdůchodu a možnosti evidence na ÚP s nárokem na podporu v nezaměstnanosti. Jenže tady vzniká problém, o kterém se nikde nepíše. Po dotazu na ÚP ohledně předdůchodu a evidence na ÚP plus čerpání podpory mi bylo sděleno toto: „ÚP je tu od toho, aby uchazečům hledal práci, a […]

Zobrazit odpověď

Lednová valorizace důchodů 2024 – budu mít nárok na doplatek k důchodu?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě, jak je to se zvyšováním důchodů od ledna 2024. Mám nárok na starobní a vdovský důchod. Na internetu se píše, že se důchody zvýší o 360 Kč. To platí jenom pro starobní důchod? Nebo i pro ten vdovský? Dostanu navíc dohromady 720 Kč? A také by mě zajímalo jak to […]

Zobrazit odpověď

Jak se bude valorizovat důchod od 1. 1. 2024?

-

Dobrý den, mám následující dotaz: Při odchodu do důchodu před 30. 5. 2023 mi bude valorizován důchod. Jaký vliv to bude mít na řádnou valorizaci k 1. 1. 2024? Příklad: – Důchod 10,000,- valorizace 10% – Jako základ při řádné valorizaci k 1.1.204 bude brán 10.000,- nebo 11.000,-? Děkuji a přeji hezký den.

Zobrazit odpověď

Možnost doplacení dobrovolného důchodového pojištění

-

Dobrý den, můžu se zeptat jak postupovat v mém případě? Dne 3. 6. 2023 dosáhnu věk 65 roků. Mám odpracováno 33 roků a 6 měsíců. Před  požádáním starobního důchodu chci doplatit 18 měsíců. S pozdravem

Zobrazit odpověď