Žádost o podporu v nezaměstnanosti pouze v místě trvalého bydliště?

Dobrý den,

Chtěl jsem se zeptat, jestli mohu o podporu v nezaměstnanosti žádat na jakémkoliv Úřadu práce.

Nebo musím v místě trvalého bydliště.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: David, 22.10.2020 10:52

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.10.2020 18:38 napsal/a:
 

Dobrý den,

Obecně platí, že se můžete obracet na kterýkoliv Úřad práce. Nemusí to být jen v místě vašeho trvalého bydliště.

Podle příslušného zákona byste se měl obracet na Úřad práce v místě vašeho bydliště – viz paragraf 26, zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb.:

§  24

Uchazečem o zaměstnání je fyzická osoba, která požádá o zprostředkování vhodného zaměstnání krajskou pobočku Úřadu práce, v jejímž územním obvodu má bydliště, a při splnění zákonem stanovených podmínek je krajskou pobočkou Úřadu práce zařazena do evidence uchazečů o zaměstnání.

Termín „bydliště“, ale neznamená automaticky „trvalé bydliště“ – viz paragraf 5, stejného zákona:

b) bydlištěm

1. u státního občana České republiky adresa místa trvalého pobytu na území České republiky nebo adresa místa, kde se na území České republiky obvykle zdržuje,

Platí tedy, že byste se měl obracet na Úřad práce tam, kde máte trvalé bydliště, nebo tam kde skutečně bydlíte (kde žijete, i když je to jinde, než tam kde máte trvalý pobyt).

Důvodem je především to, že Úřad práce po vás může požadovat součinnost, např. abyste se dostavil na nějakou schůzku apod. Takže dává smysl, abyste se obracel na Úřad práce, tam kde bydlíte. A ne někde 150 kilometrů daleko.

O podporu v nezaměstnanosti (nebo zprostředkování zaměstnání) můžete požádat i jen elektronicky nebo písemně (zvláště nyní během mimořádných opatření během epidemie).

Informace o elektronické komunikaci s Úřadem práce najdete například zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,