Práce na DPP a nemocenská – rizikové těhotenství

Dobrý den, prosím o radu – jsem zaměstnána na DPP do 31. 12. 2020. Plat cca 13 000 Kč.

Před 2 týdny jsem zjistila, že jsem těhotná, a gynekolog mě nechal doma na rizikovém těhotenství.
Prosím, mám vůbec nárok na nemocenskou?

A jak to bude prosím dál, když mi zaměstnavatel smlouvu již  neprodlouží? A od ledna tím pádem budu tedy nezaměstnaná

Předem vám moc  děkuji za radu.

Dotaz poslal/a: Klára, 28.11.2020 14:00
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.11.2020 18:14 napsal/a:

Dobrý den,

Při práci na DPP (dohoda o pracovní činnosti), vám účast na nemocenském pojištění vzniká, pokud máte měsíční příjem vyšší než 10 000 Kč. Do 10 000 Kč za vás zaměstnavatel neplatí ani sociální, ani zdravotní pojištění (a ani nemocenské).

Při příjmu nad 10 000 Kč, ale zaměstnavatel odvede standardní zdravotní a sociální pojištění (součástí sociálního pojištění, je pak i nemocenské pojištění).

Viz paragraf 7a, zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb.:

§ 7a Pojištění zaměstnanců činných na základě dohody o provedení práce

(1) Zaměstnanci činní na základě dohody o provedení práce jsou účastni pojištění, jestliže splňují podmínku uvedenou v § 6 odst. 1 písm.

a) a byl jim zúčtován započitatelný příjem v částce vyšší než 10000 Kč.

Pokud zahájíte neschopenku v době, kdy jste účastníkem nemocenského pojištění (což byste podle všeho měla být), pak máte nárok na nemocenské dávky.

Nárok na nemocenské dávky, je pak následně po celou dobu trvání neschopenky. Když během pracovní neschopnosti (během rizikového těhotenství), pracovní smlouva zanikne, tak to už nehraje roli. Nárok na výplatu nemocenské to neovlivní.

I kdyby vám zaměstnavatel neprodloužil smlouvu (což se při práci na DPP ani moc nedá očekávat), na nemocenské dávky byste podle všeho měla mít nárok až do porodu.

Nebude vám ale pravděpodobně vznikat nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství).

Měla byste ale určitě mít nárok, na rodičovský příspěvek po narození dítěte. Což by mělo být 300 000 Kč, resp. maximálně 10 000 Kč měsíčně po dobu až 30 měsíců (nebo nižší měsíční částka po delší dobu).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď