Kompenzační bonus pro manželku

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli může manžel pracující jako OSVČ, provozující malou hospodu, čerpat na mě jako na manželku, kompenzační bonus 400 Kč.

Chodím mu vypomáhat s úklidem, praním prádla a ostatních pomocných prací.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Ivana V., 15.12.2020 12:46
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 16.12.2020 12:32 napsal/a:

Dobrý den,

Podzimní kompenzační bonus pro OSVČ (a další oprávněné subjekty), je ve výši 500 Kč (tedy ne 400 Kč, jak píšete ve svém dotazu – ve výši 400 Kč, je na podzim poskytováno ošetřovné pro OSVČ).

Za určitých podmínek, byste mohla mít nárok na kompenzační bonus i vy. A to v případě, že byste byla „spolupracující osobou“.

Spolupracující osobou může být manžel, manželka  OSVČ nebo i jiný člen domácnosti. Nepotřebujete živnostenský list, ale platí zde oznamovací povinnost vůči zdravotní pojišťovně, ČSSZ, Finanční úřad. Musíte platit příslušné sociální a zdravotní pojištění. Následně může být využita daňová optimalizace – rozdělení příjmů a výdajů i na spolupracující osobu, atd.

Pokud jste spolupracující osobou (ve smyslu zákona upravujícího důchodové pojištění), pak podobně, jako během jarní části epidemie koronaviru, můžete mít nárok na kompenzační bonus i na podzim.

Za předpokladu, že jsou splněny i ostatní podmínky pro nárok na tuto podporu.

Jednou z podmínek je to, že podnikatelská činnost byla omezena nebo úplně zakázána, což by pro provoz hospody mělo platit.

Mezi další podmínky patří například to, že nesmíte být v úpadku (insolvenci) nebo že se musí jednat o dominantní zdroj příjmu (zohlední se pouze příjmy podle § 6, 7 a 9 zákona o daních z příjmů) atd.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď