Dotaz na řešení odejmutí dávek hmotné nouze

Dobrý den,

obrátila se na nás nájemnice našeho bytu, která které byly odejmuty dávky hmotné nouze. Důvodem bylo zjištění, že v době kontroly sociální pracovnice se v bytě zdržovala sestra naší nájemnice, která nemá v bytě trvalé bydliště.

Sociální pracovnice žádá po naší nájemnici, aby doložila, že její sestra v bytě trvale nebydlí. Nestačí prý potvrzení nás, jako majitele bytu, o tom, kdo je v bytě hlášen a ani čestné prohlášení  naší nájemnice, že sestra s ní nebydlí ve společné domácnosti

TRVÁ NA TOM, ŽE SESTRA MÁ PŘINÉST ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ OD MAJITELE BYTU, VE KTERÉM SKUTEČNĚ BYDLÍ.

To je pro naši nájemnici neřešitelný úkol, neboť sestry v současnosti nemají dobré vztahy.

Může sociální pracovnice požadovat doložení neexistence společného bydlení sester?

Naše nájemnice se dostala do situace, že není schopna platit nájem. Vidíme na straně naší nájemnice snahu řešit svou situaci, snažíme se jí v tom pomoci.

Děkuji předem za odpověď a pomoc

Dotaz poslal/a: Jana K., 24.11.2020 10:21
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.11.2020 13:13 napsal/a:

Dobrý den,

U dávek pomoci ve hmotné nouzi, nebo například u sociální dávky příspěvek na bydlení, se neposuzuje bydliště podle trvalého pobytu dané osoby (to platilo dříve), ale posuzuje se faktický stav. Tedy to, kde daná osoba bydlí, kde má bydliště (bez ohledu na to, kde má vedený trvalý pobyt).

Vzhledem k příbuzenskému stavu a vzhledem k tomu, že se sestra Vaši nájemnice, během kontroly nacházela v daném bytě, se zřejmě sociální pracovnice domnívá, že tento byt skutečně užívá. Zřejmě během kontroly nebylo dostatečně zřejmé, že se jedná jen o návštěvu. Tj. požadavek na doložení, že tomu tak není, je poměrně oprávněný.

Zákon v tomto případě není nějak konkrétní – nestanovuje přesný postup, jakým by se skutečnost společného bydlení/nebydlení, měla dokládat.

Osobně se domnívám, že by mělo stačit potvrzení od Vás, jako majitele bytu. Nebo případně doložit skutečnost, že sestra Vaší nájemnice v bytě běžně nebydlí, například svědectvím sousedů (opět čestným prohlášením, například od dvou sousedů), a na Úřadu práce vysvětlit, že sestra Vaší nájemnice požadované čestné prohlášení nechce doložit, protože spolu nemají dobré vztahy (tak jak je to popsáno ve Vašem dotazu).

Také se domnívám, že toto je jedna ze situací, kdy chyba nemusí být ani na jedné straně. Sociální pracovnice má mimo jiné za úkol zabránit tomu, aby byly dávky hmotné nouze / sociální dávky neoprávněně zneužívány.

Pokud chcete své nájemnici pomoci, můžete případně zkusit vstoupit do komunikace mezi ní a Úřadem práce. Její záležitost bude vyřizovat nějaký konkrétní pracovník a neměl by být problém na něj získat telefonický kontakt. Pak mu můžete zkusit celou situaci popsat. Domnívám se, že informace poskytnuté přímo Vámi, mohou mít o něco „větší váhu“.

Jak jsem psala, myslím, že zde je to více o komunikaci, než o tom, že by byla nějaká chyba na straně Úřadu práce, nebo že by docházelo k porušení nějakého zákona.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Dávky na bydlení:

Příspěvek na bydlení – jak se dokládají náklady na bydlení (vodné, stočné, odvoz odpadků,…)

-

Od 1. 2. 2024 odchází manželka do předčasného důchodu. Protože ČSSZ ji zřejmě pošle první výplatu důchodu určitě po více jak 90-ti dnech od nástupu do důchodu, nebude mít manželka žádný příjem min. 3měsíce. Pak by se počítal pouze můj (manžel) příjem. Platíme zejména zálohy na el. energii 10.000Kč/měsíc + plyn 300Kč/měsíc, čtvrtletně platíme vodné […]

Zobrazit odpověď

Nárok na příspěvek na bydlení u osoby, která není vlastníkem nemovitosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má nárok na příspěvek na bydlení i osoba, která není vlastníkem nemovitosti a tudíž na ni nejsou napsány ani smlouvy na energie (plyn, elektrika, voda,…). Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení – studentka VŠ sama v bytě

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím poradit. Bydlela jsem s přítelem v pronajatém bytě. Teď se ale rozcházíme a já v bytě zůstanu sama, přepíše se na mě. Studuji posledním rokem VŠ. Od rodičů dostávám 10.000,-. Za byt platím 12.660,- za měsíc. Chápu to zcela správně, že budu mít nárok na příspěvek na bydlení a […]

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení pro studenta – stipendium, příjem ze zaměstnání

-

Dobrý den, chtěl bych si nově požádat o příspěvek na bydlení. Mohu se prosím zeptat, co se započítává do příjmů? V současné době pracuji na full time úvazek a k tomu jsem prezenčním doktorandem – z tohoto studia dostávám stipendium, které je jinak od daní osvobozeno. Počítá se jenom příjem ze zaměstnání? Nebo i toto […]

Zobrazit odpověď