Mám nárok na ošetřovné (OČR) na vnuka, jako jeho babička?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat:

Hlídám devítiletého vnuka, dcera dělá ve zdravotnictví a v dnešní době ji tam potřebují a vnuk by musel být doma sám. Mám jako babička právo čerpat ošetřovné? Jsem stále pracující a nemám už dovolenou. Ještě bych chtěla zmínit, že navíc bydlím na druhém konci republiky, jsem z Mostu a dcera bydlí ve Zlíně.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Miroslava B., 09.11.2020 9:44

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.11.2020 14:14 napsal/a:
 

Dobrý den,

V minulých dnech byl sice schválen zákon, který z nemalé části mění podmínky pro nárok na ošetřovné (prodlužuje se doba, po kterou je nárok na OČR, rozšiřuje se okruh možných příjemců, zvyšuje se výše ošetřovného na 70%, a mnoho dalších změn).

Tento nový zákon ale bohužel nezaručuje, že by měl na ošetřovné nárok kdokoliv, kdo se stará o dítě, které nemůže chodit do školy, nebo do jiného zařízení.

Ve vašem konkrétním případě, ale totiž platí původní zákon o nemocenském pojištění (resp. jeho část), zákon číslo 187/2006 Sb.

Zde konkrétně v paragrafu 39 je uvedeno (cituji jen částečně, to co je relevantní):

§ 39 Podmínky nároku na ošetřovné

(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu

a) ošetřování

1. dítěte mladšího 10 let, pokud toto dítě onemocnělo nebo utrpělo úraz, nebo

2. jiného člena domácnosti, jehož zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo členky domácnosti, která porodila, jestliže její stav v době bezprostředně po porodu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo

b) péče o dítě mladší 10 let, protože

1. školské zařízení nebo zvláštní dětské zařízení, popřípadě jiné obdobné zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo škola, jejímž je žákem, jsou uzavřeny z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události,

2. dítě nemůže být pro nařízenou karanténu v péči školského zařízení nebo zvláštního dětského zařízení, popřípadě jiného obdobného zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo docházet do školy, nebo

3. fyzická osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.

(2) Podmínkou nároku na ošetřovné je, že osoba uvedená v odstavci 1 žije se zaměstnancem v domácnosti; to neplatí v případě ošetřování nebo péče o dítě mladší 10 let rodičem.

Obdobná podmínka (nutnost sdílet společnou domácnost) je zmíněna i v novém zákonu o krizovém ošetřovném během epidemie – viz zákon 438/2020.

V praxi to tedy znamená, že pokud byste s vnukem sdílela společnou domácnost (ve výsledku by stačila stejná adresa, např. pokud by se například jednalo o vícegenerační dům), pak byste měla na ošetřovné nárok podle nově platných podmínek. Podobně, jako kterýkoliv jiný rodič, který je nyní doma s dítětem.

Vzhledem k tomu, že jak sama uvádíte, s vnukem společnou domácnost nesdílíte, tak vám na ošetřovné nárok bohužel nevzniká. V tomto ohledu nový zákon o krizovém ošetřovném nic nemění.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,