DPN a výše podpory v nezaměstnanosti po skončení zaměstnání

Dobrý den,

k 30. 6. mi skočil pracovní poměr pro nadbytečnost. Odpracováno mám několik let. 2. 7. jsem se registrovala na úřadu práce.

Od 7.7. Jsem na neschopence, prvních 14 dni zdarma, dávky od státu až od 15. dne nemoci.
Bude mít tato skutečnost vliv na výši podpory v nezaměstnanosti? Provádí úřad kontrolu doma i těch 14 dni, kdy mi nikdo nic neuhradí?

Děkuji za info, K.

Dotaz poslal/a: Kacka, 07.07.2020 15:06

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 08.07.2020 08:33 napsal/a:
 

Dobrý den,

To, že jste po skončení zaměstnání v dočasné pracovní neschopnosti, nemá žádný vliv na výši podpory v nezaměstnanosti, nebo na nárok na tuto podporu.

Podpora v nezaměstnanosti, se vždy vypočítává na základě průměrného měsíčního příjmu za poslední kalendářní čtvrtletí. Resp. jsou i další specifické případy, jako například, když o podporu žádá někdo po dlouhodobé pracovní neschopnosti, nebo žena po rodičovské, ale ty můžeme nyní zanedbat.

Nemocenské dávky, které budete dostávat během pracovní neschopnosti, do výpočtu výše podpory v nezaměstnanosti nijak nevstupují.

Po skončení dočasné pracovní neschopnosti, by vám měl Úřad práce začít vyplácet podporu ve výši, na kterou máte nárok (65% – 45%), které se bude vypočítávat na základě průměrného příjmu v ukončeném zaměstnání.

Co se týká kontroly na neschopence, pak po celou dobu dočasné pracovní neschopnosti máte dle příslušného zákona povinnost dodržovat léčebný režim, řežím vycházek atd. Stejně tak je po celou dobu neschopenky příslušný orgán oprávněn provést kontrolu.

S tím, že navíc během prvních 14 dnů může kontroly provádět ještě zaměstnavatel (což se vás ale netýká).

Tj. rozhodně neplatí, že během prvncíh14 dní, kdy ještě nedostáváte nemocenské dávky, by kontrola nemohla přijít. Může, zákon to umožňuje (resp. tuto možnost nijak nevylučuje).

O tom, podle jakého klíče, jsou vybíráni lidé ke kontrole, a jestli při tomto výběru je nějak zohledněna vaše situace (tedy že jste doma bez nároku na dávky), by se dalo jen spekulovat.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,