Hmotná nouze po skončení podpory v nezaměstnanosti

Dobrý den, prosím o radu, na co budu mít nárok po tom, co mi skončí podpora v nezaměstnanosti. Jsem samoživitelka se sedmiletou dcerou, na kterou otec platí 5000,- Kč alimenty.

A žiji v jedné domácnosti s přítelem. Nemohu zůstat úplně bez příjmu. Mohu žádat např. o pomoc v hmotné nouzi či podobně.

Dotaz poslal/a: Miloslava K., 11.10.2020 20:08

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.10.2020 14:05 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud jste bez příjmů, nebo máte jen nízké příjmy, pak máte možnost na Úřadu práce požádat o různé sociální dávky. Podmínky se u jednotlivých sociálních dávek liší.

Pokud byste byla zcela bez příjmu, nebo měla opravdu jen velmi nízký příjem, pak je zde dávka hmotné nouze  - příspěvek na živobytí. To je základní sociální dávka pro osoby ve hmotné nouzi.

U příspěvku na živobytí se stanovuje tzv. „částka na živobytí“. Ta vychází z toho jaké je životní minimum (3860 Kč v roce 2020) nebo případně existenční minimum (aktuálně 2490 Kč). Funguje to tak, že částka na živobytí se stanovuje obvykle pro všechny osoby, které sdílí společnou domácnost (vy, vaše dcera, váš přítel).

V případě, že pak celkové průměrné čisté příjmy osob ve společné domácnosti nedosahují ani této částky na živobytí, pak náleží dávka hmotné nouze - příspěvek na živobytí. Ten odpovídá rozdílu mezi spočítanou částkou na živobytí (životní minimum) a průměrnou výší příjmů (přičemž z příjmů se započítává jen část).

Jako příjem, se pak započítávají například i alimenty, které dostáváte na dceru. Nebo by se zohlednil i příjem vašeho přítele.

Jsou zde pak i další sociální dávky. Mohla byste případně mít nárok na příspěvek na dítě. Pokud je průměrný měsíční příjem společné domácnosti nižší než 2,7 násobek životního minima, pak máte nárok na přídavky na dítě. U nich pak záleží na věku dítěte a dalších faktorech.

Mohla byste případně mít nárok i na příspěvek na bydlení. Na ten je nárok, pokud jsou příjmy rodiny nízké (a současně náklady na bydlení vyšší/vysoké). U přídavku na bydlení hraje roli to, zda se jedná o bydlení v nájmu, v družstevním bytě nebo v bytě/domě v osobním vlastnictví.

Je nutné doložit skutečně zaplacené náklady na bydlení za poslední 3 měsíce (nájem, platby za vodu, elektřinu, plyn apod.). A také se dokládají příjmy všech osob ve společné domácnosti (také za poslední 3 měsíce).

Výše příspěvku na bydlení se pak odvíjí od počtu osob ve společné domácnosti (rozhoduje skutečný počet osob, to kde mají trvalé bydliště, nehraje roli), a dále záleží i na velikosti města/obce.

V případě, že byste měla nárok na příspěvek na živobytí a současně na příspěvek na bydlení, který by ale nepokrýval plně náklady na bydlení, pak je případně možné žádat i o další dávku hmotné nouze – doplatek na bydlení.

Všechny tyto sociální dávky je možné vyřídit na Úřadu práce. To, zda máte nárok na jednotlivé sociální dávky, si můžete orientačně spočítat například zde:

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,