Jaké jsou mé povinnosti – nezaměstnaný na Úřadu práce

Od 31. 3. – 25. 11. 2020 jsem byl veden, jako uchazeč o zaměstnání. Od 31. 3. – 30. 8. 2020 jsem pobíral podporu. Musím platit sociální a zdravotní pojištění? A od kdy?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Jiri, 04.12.2020 16:06

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 04.12.2020 20:01 napsal/a:
 

Dobrý den,

Placení sociálního a zdravotního pojištění, je povinné jen u podnikatelů (OSVČ) a u zaměstnanců (těm ho strhává zaměstnavatel z platu).

U ostatních je to trochu  jiné. Někdy zdravotní pojištění platí stát, někdy si ho musí platit lidé sami. Někdy to závisí na výši příjmu a dalších okolnostech.

U nezaměstnaných je to tak, že po dobu, kdy jste veden na Úřadu práce, jako uchazeč o zaměstnání, za vás platí zdravotní pojištění stát. To jestli máte/nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti, nehraje roli. Zdravotní pojištění za vás stát platí po celou dobu, co jste vedený jako uchazeč o zaměstnání na UP.

Pokud jste byl z evidence ÚP vyřazen k 25. 11. 2020, pak máte zdravotní pojištění pokryto za celý listopad. To, že jste pár dní na konci listopadu, už nebyl na ÚP, už nevadí.

Případná povinnost, platit si sám zdravotní pojištění, by vám vznikla až ve chvíli, kdy byste celý měsíc prosinec nepodnikal, ani nikde nepracoval, a nebyl ani vedený na Úřadu práce. Nebo nebyl třeba důchodce.

Pak byste měl povinnost, za prosinec zaplatit minimální zdravotní pojištění pro OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů), což je v roce 2020, částka 1971 Kč.

Pokud jste ale od 25. 11. 2020 nastoupil někam do zaměstnání, tak nemusíte nic řešit, a zdravotní pojištění je pokryté.

U sociálního pojištění, to u nezaměstnaných, funguje trochu jinak. Sociální pojištění v tomto případě není povinné. Za nezaměstnané nikdo sociální pojištění neplatí (ani stát – stejně, jako ho neplatí za důchodce, za studenty, za ženy na rodičovské apod.).

Doba, kdy jste byl na Úřadu práce, a byla vám vyplácena podpora v nezaměstnanosti, se vám ale následně může započítat, jako tzv. „náhradní doba důchodového pojištění“. Aktuálně musíte mít pro nárok na důchod, alespoň 35 „odpracovaných“ roků. A doba, kdy jste dostával podporu, by se to do toho zahrnula.

Resp. je to trochu složitější – takto se započítají maximálně 3 roky „pobírání podpory“. A z toho jen jeden rok, před dosažením věku 55 roků. Takže to, jestli se vám ve finále doba na ÚP započítá, bude záviset i na tom, jak často budete v průběhu života nezaměstnaný.

Každopádně sociální pojištění, jako nezaměstnaný nemusíte řešit. Není povinné ho platit. Tuto povinnost nemáte ani ve chvíli, kdy byste byl třeba celý prosinec bez zaměstnání, nepodnikal a nebyl ani vedený jako nezaměstnaný.

Jak již bylo uvedeno výše, v takovém případě byste si musel zaplatit zdravotní pojištění, to sociální ale ne. Není to povinné.

Mohl byste si ale případně platit dobrovolné důchodové pojištění. To má ale smysl spíše u starších lidí, kterým se již blíží důchod.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,