Je možné v karanténě pracovat z domova?

Dobrý den,

Vrátil jsem se před několika dny z lyžování v Itálii a bylo mi nařízeno, že mám kvůli koronaviru v Itálii zůstat doma v karanténě. Zajímalo by mě, jestli když budu v karanténě, tak jestli mohu z domu dále pracovat? Pracuji převážně na počítači, a tak mohu i během karantény pracovat z domu. Je to možné?

Děkuji za informace

Dotaz poslal/a: Petr T., 08.03.2020 18:53
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 9.3.2020 7:15 napsal/a:

Dobrý den,

V zásadě máte dvě možnosti. Buďto budete během karantény pracovat z domu, a v takovém případě vám pak nenáleží nemocenské dávky. Nebo pracovat nebudete a pak máte nárok na placenou nemocenskou.

V případě, že se dohodnete se zaměstnavatelem, a v případě že výkon dané práce je v souladu s omezeními vyplývajícími z nařízené karantény, pak je možné dále pracovat. V takovém případě byste za odvedenou práci měl dostávat mzdu, a nedostával byste tedy náhradu mzdy (prvních 14 dní) nebo nemocenské dávky (od 15 dne).

Takovou situaci výslovně upravuje § 16 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, který stanoví, že „Pojištěnec (zaměstnanec) nemá nárok na výplatu nemocenského za dobu, po kterou vykonává v pojištěné činnosti, ze které tato dávka náleží, práci.“.

Je tedy nutné se dohodnou se svým zaměstnavatelem. Aby bylo možné pracovat i v karanténě, musí s tím dobrovolně souhlasit jak zaměstnanec, tak i zaměstnavatel. Zaměstnavatel vám práci z domu během karantény nemůže nařídit.

V případě, že byste byl v karanténě a nepracoval, tak vám za prvních 14 dní náleží náhrada mzdy (obdobně, jako byste byl v pracovní neschopnosti z důvodu nemoci nebo úrazu). A od 15 dne byste případně měl nárok na nemocenské dávky.

Nejdůležitější ovšem je, aby výkon práce během karantény neporušoval nějaká omezení daná karanténou. Není tedy možné třeba na hodinu odejít na nějakou pracovní schůzku apod. Případné sankce za porušení podmínek karantény mohou být značně vysoké.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď