Karanténa bez neschopenky

Dobrý den chtěla bych se zeptat, jak mám postupovat v situaci, která se mi stala.

Jedná se o to, že dne 8. 4. 2020 mě byla nařízena karanténa z důvodu covid 19. Ukončena byla k 4. 5. 2020. Jelikož moje zaměstnání, bylo uzavřeno zaměstnavatelem tak jsem neschopenku od pana doktora nedostala. Tudíž mi byla vyplacena výplata v plné výši zaměstnavatelem. Nyní mi ze sociálního úřadu přišla vyplacena i dávka v nemoci.

Prosím o radu, jak dal postupovat a komu vrátit peníze.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Lenka, 28.05.2020 16:30

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 29.05.2020 10:55 napsal/a:
 

Dobrý den,

Přiznám se, že mě tato situace poměrně překvapuje. V případě, že Vám lékař nevystavil neschopenku, pak mi není jasné, na základě čeho by vám měly být vyplaceny nemocenské dávky?

Napadá mě několik možností, k čemu mohlo dojít.

Je otázka, jak to bylo s neschopenkou? Od 1. Ledna 2020 byly zavedeny elektronické neschopenky. Takže lékař už nevystavuje neschopenku v papírové podobě, ale v elektronické podobě, kterou ihned dostává zaměstnavatel i Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Takže zde je asi na místě ověření, zda vám opravdu nebyla vystavena neschopenka. Nebo byla vystavena, ale jen v elektronické podobě?

Během prvních 14 dnů nemoci (nebo když jste v karanténě), vám od zaměstnavatele náleží náhrada mzdy. Od 15 dne nemoci pak dostáváte nemocenské dávky.

Tomu by teoreticky odpovídala i Vaše situace. Kdy jste skoro za celý duben, ještě dostala peníze od zaměstnavatele (od 1.4 do 7.4 to byla standardní výplata, od 8. 4. do 21. 4. 2020 máte nárok na náhradu mzdy za neodpracované směny). A za část měsíce dubna byste měla nárok i na nemocenské dávky – od 22. 4. do 30.4 2020.

Takže jednou z možností je to, že vám lékař vystavil elektronickou neschopenku, a vy jste dostala to, na co máte při neschopence nárok – tedy peníze jak od zaměstnavatele (za první část měsíce dubna), tak i peníze od ČSSZ (za zbytek dubna).

Druhá možnost je ta, že opravdu někde nastala chyba. Pokud jste opravdu neměla neschopenku, pak ale netuším, na základě čeho by vám měly být vyplaceny nemocenské dávky.

Doporučuji vám obrátit se na zaměstnavatele – nejspíše na mzdovou účetní – a zjistit, jak to je. Co vám přesně bylo vyplaceno zaměstnavatelem. A současně se můžete obrátit i na ČSSZ – bezplatná linka je 800 050 248 viz kontakty.

V případě, že by Vám byly omylem vyplaceny nemocenské dávky, pak byste je musela vrátit. Celé je to ale nějaké zvláštní. Pochybuji, že by ČSSZ vyplácela sama od sebe nějaké nemocenské dávky.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , ,