Kompenzace OSVČ za COVID 19

Dobrý den,

prosím vztahuje se na mne také nějaká finanční pomoc, když podnikám v montáž lakoven a skrz COVID 19 nemám práci?

Předem děkuji

Dotaz poslal/a: Michal D., 14.12.2020 19:31
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 15.12.2020 15:01 napsal/a:

Dobrý den,

Nárok na kompenzační bonus pro OSVČ, během podzimní epidemie koronaviru COVID, se řídí zákonem číslo 461/2020 Sb., Zákon o kompenzačním bonusu v souvislosti se zákazem nebo omezením podnikatelské činnosti v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2.

Nárok na kompenzační bonus je po dobu platnosti nouzového stavu – aktuálně tedy od 5. 10. 2020 do 24. 12. 2020. Pokud by se prodlužoval nouzový stav, prodlužuje se automaticky i doba, po kterou je nárok na kompenzační bonus.

Abyste ale měl nárok na kompenzační bonus pro OSVČ, musí být splněna jedna ze dvou podmínek.

Vaše podnikání musí být v daném období přímo omezeno nebo zakázáno, některým vládním nařízením (nebo rozhodnutím jiného státního subjektu).

Tj. pokud vám nebylo přímo nařízeno, že máte omezit činnost své provozovny (asi nějaká dílna?), tak nárok na kompenzační bonus není.

Druhou případnou podmínkou, za které by byl nárok na podporu pro OSVČ, je situace, kdy se omezení/zákaz nevztahuje přímo na vás, ale vaše klienty (odběratele).

Pokud alespoň 80% svých služeb dodáváte nějakému subjektu (jinému OSVČ či firmě), která musela mít během nouzového stavu omezenou činnost, pak můžete mít případně nárok na kompenzační bonus.

Pokud je u vás ale situace taková, že na vaše podnikání se přímo nevztahuje nějaké omezení/zákaz, pouze u vás došlo k poklesu poptávky ze strany zákazníků (odběratelů), tak vám nárok na podporu během podzimní epidemie nevzniká.

Kromě výše uvedených podmínek, musí být splněny i další (viz příslušný zákon). Nesmíte být například v úpadku (insolvenci), musíte být aktvní podnikatel atd.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď