Kompenzace pro OSVČ podzim 2020 – zákaz prodeje v neděli

Dobrý den,

Chtěla bych se zeptat, zda bych mohla žádat o podzimní kompenzaci pro OSVČ. Pracuji sama, provoz malého obchůdku (Vinotéka, cukrárna) s posezením a celotýdenním provozem v turistické oblasti. Dle nařízení jsem mohla prodávat, později bez posezení a bez nedělí.

Nevím, zda mi klesl příjem o daných 80%, nemám srovnání. Ale určitě je pokles znatelný oproti srpnu i září, kdy vše fungovalo normálně.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Eva F., 04.12.2020 17:27
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 05.12.2020 15:47 napsal/a:

Dobrý den,

Podmínky pro nárok na kompenzační bonus během podzimní epidemie koronaviru COVID, se řídí zákonem číslo 461/2020.

V tomto zákonu se určitě nemluví o tom, že by vám musely poklesnout tržby o 80%. Tak to není.

Na kompenzační bonus máte nárok ve dvou případech:

  • Pokud se na vás přímo vztahuje nějaké omezení nebo zákaz podnikání (například zmiňovaný zákaz nedělního prodeje) – to, jak moc se vám snížily tržby, se nesleduje. Rozhodující je to, že existovalo nějaké nařízení/zákaz, které se vztahovalo přímo na vás a vaše podnikání
  • Pokud se na vás přímo žádný zákaz nevztahuje, ale alespoň 80% svých služeb, výrobků, zboží atd. dodáváte nějakému subjektu (firmě, jinému OSVČ), na který se přímo vztahuje zákaz.

Ve vašem případě můžete mít nárok na kompenzační bonus na základě toho, že vám byl zakázán nedělení prodej.

Pak byste si ale mohla požádat za kompenzační bonus 500 Kč, jen za konkrétní dny (jednotlivé neděle), kdy vám byl skutečně znemožněn prodej. Tj. pokud by to bylo například celkem 6 víkendů, pak byste měla nárok na kompenzaci za 6 dní (6x500 Kč).

Případně je možné uplatnit nárok na kompenzační bonus i za dny, kdy vám bylo zakázáno posezení.

To se dá také chápat, jako omezení podnikatelské činnosti. Opět byste mohl uplatnit nárok jen za konkrétní dny, kdy se na vás toto omezení vztahovalo.

Pozor na to, že to, nakolik dané omezení postihlo vaše podnikání, je na vašem posouzení. V rámci žádosti vyplňujete čestné prohlášení, že splňujete podmínky pro nárok na kompenzační bonus.

Pokud by na straně Finančního Úřadu vznikla nějaká pochybnost, zda dané omezení opravdu znamenalo zásah do vašeho podnikání, pak je nutné tuto skutečnost Finančnímu úřadu doložit.

Tj. vzhledem k tomu, že váš obchod mohl fungovat i během epidemie, pouze nebylo možné posezení, musíte být případně schopná prokázat, že bez fungujícího posezení, bylo vaše podnikání omezeno (snížené tržby apod.).

Neznám vaši konkrétní situaci a tak to nemohu jakkoliv posuzovat. Dokáži si ale představit situace, kdy je možnost posezení významným faktorem, který ovlivňuje výši tržeb. Stejně jako situace, kde možnost/nemožnost posezení, nemá žádný významný vliv na hlavní prodej.

Takže toto musíte posoudit sama. Zda pro vás nemožnost posezení, byla opravdu omezením, nebo jen „drobnou nepříjemností“.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď