Kompenzační bonus 25 000 Kč při rodičovské

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené (na kterou jsem šla z pozice zaměstnance firmy, kam bych se měla od podzimu vrátit).

Mimo to jsem před více než rokem začala pracovat jako OSVČ na vedlejší činnost. Od poloviny března mám však jako OSVČ nulové příjmy. Mohu si zažádat o kompenzační bonus?

Jde mi o to, jestli není problém, že jsem na mateřskou a následně na rodičovskou šla z pozice zaměstnance, nikoli z pozice OSVČ.

Děkuji.

Dotaz poslal/a: Staša N., 24.05.2020 11:52

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 24.05.2020 13:34 napsal/a:
 

Dobrý den,

Podle podmínek (zákon číslo 159/2020 sb.), mají na kompenzační bonus (podporu pro OSVČ) nárok i ženy na rodičovské, které mají podnikání jako vedlejší příjem k rodičovskému příspěvku. To, že jste aktuálně fakticky zaměstnaná, přičemž v zaměstnání čerpáte rodičovskou dovolenou, nemá vliv.

Po dobu rodičovské dovolené za vás zaměstnavatel neplatí nemocenské pojištění. Díky tomu, nespadáte do kategorie lidí, kteří na kompenzační bonus nárok nemají. Konkrétní podmínka je v příslušném zákoně formulována takto:

Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění, pokud nejde o osobu vykonávající činnost, v jejímž důsledku je tato osoba účastna nemocenského pojištění jako zaměstnanec

Z toho tedy vyplývá, že na kompenzační bonus nemají nárok zaměstnanci, za které platí nemocenské pojištění zaměstnavatel, a oni mají podnikání jen jako vedlejší příjem k zaměstnání.

Nárok na kompenzační bonus tedy máte a můžete si o něj požádat. Rozhoduje aktuální stav, kdy nejste účastníkem nemocenského pojištění (jako zaměstnanec), a splňujete zákonem požadovanou podmínku pro nárok na tuto podporu pro OSVČ.

Aktuálně je k dispozici možnost získat:

O oba kompenzační bonusy (první i druhý, dohromady tedy 44 500 Kč) je možné požádat prostřednictvím jedné žádosti.

Žádost o kompenzační bonus můžete najít na webu finanční správy zde.

Žádost o první bonus je možné podat nejpozději do 29. 6. 2020. Žádost o druhý bonus, je možné podat nejpozději do 7. 8. 2020.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,