Kompenzační bonus OSVČ – musím platit sociální a zdravotní pojištění?

Dobrý den,

pracuji jako OSVČ a v rámci proti-epidemiologických opatření vlády ČR mi byla uzavřena provozovna.

Zažádala jsem o kompenzační bonus za 1. období 5. 10. – 4. 11. 2020 ve výši 15 500 Kč. Musím z této částky dále ještě odvádět zálohy na sociální a zdravotní pojištění, jež v průměru dělají cca. 5000 Kč + daň z příjmu?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Svobodová, 12.11.2020 14:40
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 12.11.2020 19:56 napsal/a:

Dobrý den,

Jako OSVČ máte povinnost platit příslušné zálohy na sociální a zdravotní pojištění (pominu nyní případy OSVČ, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost apod.).

Povinnost platit příslušné zálohy je dána zákonem. Během jarní části epidemie koronavirus vláda přistoupila k opatření, kdy plošně všem OSVČ „odpustila“ placení sociálního a zdravotního pojištění v období březen až srpen 2020.

Z pohledu ročního zúčtování se na tyto měsíce bude pohlížet tak, jako byste zaplatila příslušné zálohy na sociální/zdravotní v minimální výši.

Během podzimu, ale žádné podobné opatření zatím nebylo schváleno. A zatím ani nic nenasvědčuje tomu, že by vláda plánovala přistoupit k nějakému podobnému opatření.

Od září 2020 tedy mají všichni OSVČ povinnost platit příslušné zálohy. To nijak nesouvisí s tím, jestli máte nebo nemáte nárok na kompenzační bonus během podzimní části epidemie.

Tj. ano, i když máte momentálně omezeno/znemožněno podnikání, i tak máte povinnost každý měsíc zaplatit zálohy na zdravotní a sociální pojištění.

Určitým řešením může být to, že se obrátíte na ČSSZ nebo svoji zdravotní pojišťovnu a požádáte o dočasné snížení těchto záloh (resp. snížení vyměřovacího základu, od kterého se zálohy na pojištění vyplácejí).

Platí ale, že i když si požádáte o snížení záloh, tak budete muset i tak zaplatit zálohu alespoň v minimální výši (sociální je 2544 Kč, zdravotní je 2352 Kč). Žádat o snížení záloh má tedy smysl spíše jen u těch, kdo platí více než je zákonné minimum.

Abyste nemusela platit sociální a zdravotní pojištění, musela byste jedině dočasně přerušit podnikání. Pak byste ale zase neměla nárok na kompenzační bonus.

Takže ano, stát vám sice poskytne kompenzační bonus 15 500 Kč, ale vy mu budete muset obratem poslat cca 5000 Kč zpět.

Je to podobné, jako u ošetřovného pro OSVČ. Rodiče dětí, kteří jsou OSVČ, a museli s nimi v říjnu zůstat doma, mají sice nárok na 6400 Kč na říjen, ale také musí zaplatit alespoň minimální zálohu. Takže i v tomto případě je reálná podpora od státu spíše „virtuální“.

Něco jiného je to s placením daní u kompenzačního bonusu. Podle příslušného zákona se kompenzační bonus spravuje jako daň podle daňového řádu. Což v praxi znamená, že se jedná o daňový přeplatek, který vám vyplatí Finanční správa.

Nejedná se tedy o příjem, který byste musela uvádět v daňovém přiznání, rozhodně z něj neplatíte žádné daně. Je to stejné, jako to bylo u kompenzačního bonusu poskytovaného během jarních měsíců.

Oproti jarním měsícům je během podzimu podpora pro OSVČ nastavena dosti „nevýhodně“. Na kompenzační bonus dosáhne jen poměrně malá skupina OSVČ. Kompenzační bonus také není možné kombinovat s ošetřovným, nebo s jinou formou podpory pro OSVČ. I když máte znemožněno podnikání, musíte i nadále platit alespoň minimální zálohy na sociální/zdravotní pojištění.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď