Kompenzační bonus OSVČ – velkoobchod s obuví

Mám velkoobchod s obuví a dodávám do maloobchodů.

Po dobu uzavírky obchodů jsem měl za 4/Q s porovnáním s rokem 2019 doposud, obrat necelá 3%.

O jaký kompenzační bonus mohu žádat a za jaké období?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Václav K., 21. 12. 2020 19:10
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 22.12.2020 13:19 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud velkoobchod s obuví provozujete jako OSVČ, nebo z pozice společníka „malé“ s.r.o. firmy, můžete si aktuálně požádat o kompenzační bonus ve výši 500 Kč za jeden kalendářní den.

Nárok na kompenzační bonus pro OSVČ, společníky „malých“ s.r.o. firem se řídí zákonem číslo 461/2020 Sb., Zákon o kompenzačním bonusu.

Nárok na podporu během podzimní/zimní epidemie koronaviru COVID, vzniká v zásadě ve dvou případech:

  • Přímo na vaše podnikání se musí vztahovat nějaký zákaz/omezení podnikatelské činnosti (což zřejmě není váš případ)
  • Alespoň 80% svých služeb/výrobků/zboží musíte dodávat subjektům, na které se přímo vztahoval nějaký zákaz/omezení (což by měl být váš případ)

Vaše podnikání (předpokládám), nebylo přímo omezeno. Své zboží ale dodáváte do maloobchodních prodejen, které musely mít po nějakou dobu úplně zavřeno. A i nyní, se na ně vztahuje omezení (v podobě omezeného počtu zákazníků vzhledem k velikosti plochy).

Tím splňujete druhou z podmínek pro nárok na tuto podporu. Kromě těchto dvou hlavních jsou další. Nesmíte být například v úpadku (insolvenci). Podle toho zda jste OSVČ nebo společník malé s.r.o. firmy jsou i další podmínky.

Pozor také na doplňující podmínku, že dané zboží/služby není možné „bez zásadních obtíží“ poskytnout jinému odběrateli – viz paragraf 6, zákon 461/2020 Sb.:

(2) Předmětem kompenzačního bonusu je také výkon samostatné výdělečné činnosti nebo výkon činnosti společnosti s ručením omezeným, které je subjekt kompenzačního bonusu společníkem, a to v kalendářním dni, ve kterém byla tato činnost alespoň z 80 % vyloučena v důsledku bezprostředního zákazu nebo omezení opatřením podle § 1 vztahujícího se na

  1. a) odběratele zboží, služeb nebo jiných výstupů subjektu kompenzačního bonusu, nejedná-li se o činnost subjektu kompenzačního bonusu, jejíž výstupy lze bez zásadních obtíží poskytovat jinému odběrateli, nebo

Na kompenzační bonus můžete mít nárok za ty kalendářní dny, během kterých se na vaše odběratele vztahovalo nějaké omezení.

Kompenzační bonus jako takový, je aktuálně vypsán ve 4 obdobích, od 5. 10. 2021 až do 23. 12. 2020 (může se dále prodlužovat).

Vy byste mohl mít nárok od data uzavření prodejen (nevím teď přesně datum, ale bylo to někdy v říjnu). Zatím do 23. 12. 2020.  O dalším prodloužení nouzového stavu se jedná v těchto dnech.

I když se většina prodejen otevřela na začátku prosince, stále pro ně platí určité omezení. U prvního období, si tedy nebudete žádat o celé, ale jen o konkrétní dny. U dalších kompenzačních období byste zřejmě mohl mít nárok na všechny dny (pokud zákazy/omezení trvaly po celou dobu).

O kompenzační bonus si můžete požádat na webu Finanční správy. Buď vyplněním žádosti online, nebo si stáhnout příslušné PDF formuláře. Pozor jen na to, že o kompenzační bonus za první období je možné žádat nejpozději do 5. 1. 2021

  • Online žádost najdete zde.
  • PDF formuláře najdete zde.
 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď