Kompenzační bonus pro OSVČ – sportovní trenér

Dobrý den, mám dotaz ohledně kompenzačního bonusu.

Pracuji jako trenér basketbalu (OSVČ na živnostenský list) a na základě rozhodnutí ministerstva byly (jsou) uzavřená veškerá vnitřní sportoviště.

Basketbal se dá hrát teoreticky i venku, ale vzhledem k omezenému počtu osob, které se mohly sdružovat, to možné není, aby se konal trénink venku.

Od klubu, kde jsem na dohodu i nadále vystavuji faktury za trenérskou činnost, nicméně vzhledem k uzavřeným vnitřním sportovištím, nemohu pořádat soukromé tréninky, kempy apod.

Je možné v tomto případě žádat o kompenzační bonus?

Předem děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Jakub, 26.11.2020 20:10

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 27.11.2020 16:33 napsal/a:
 

Dobrý den,

Myslím, že vaše situace je hodně podobná modelové situaci, která byla několikrát použita i v médiích. Tedy fitness trenér, který působí v nějakém fitness centru jako OSVČ, ale fitness centrum bylo z rozhodnutí vlády uzavřeno.

V takovém případě (u vás byla uzavřena krytá sportoviště pro basketball), byste měl mít být nárok na kompenzační bonus pro OSVČ, během podzimní epidemie koronaviru COVID. Resp. záleží na tom, zda vaše možnost podnikat, byla omezena alespoň z 80% (viz dále)

Mělo by se na vás vztahovat konkrétně ustanovení paragrafu 6, odstavec 2b, zákon o kompenzačním bonusu (zákon číslo 461/2020 Sb.):

(2) Předmětem kompenzačního bonusu je také výkon samostatné výdělečné činnosti nebo výkon činnosti společnosti s ručením omezeným, které je subjekt kompenzačního bonusu společníkem, a to v kalendářním dni, ve kterém byla tato činnost alespoň z 80 % vyloučena v důsledku bezprostředního zákazu nebo omezení opatřením podle § 1 vztahujícího se na 

a) odběratele zboží, služeb nebo jiných výstupů subjektu kompenzačního bonusu, nejedná-li se o činnost subjektu kompenzačního bonusu, jejíž výstupy lze bez zásadních obtíží poskytovat jinému odběrateli, nebo

b) osobu, v jejíchž prostorách je činnost subjektu kompenzačního bonusu vykonávána, nejedná-li se o činnost subjektu kompenzačního bonusu, kterou lze bez zásadních obtíží vykonávat jinde.

Mezi další podmínky pro kompenzační bonus patří mimo jiné to, že nejste v úpadku/insolvenci, nejste nespolehlivý plátce daně, nebo že příjem z daného podnikání, tvořil v předchozích 4 měsících (červen až září 2020), nadpoloviční většinu vašich příjmů.

O kompenzační bonus si můžete požádat teoreticky za 3 období:

  • První kompenzační bonus na podzim 2020 – od 5. 10. 2020 do 4. 11. 2020
  • Druhý kompenzační bonus na podzim 2020 – od 5. 11. 2020 do 21. 11. 2020
  • Třetí kompenzační bonus na podzim 2020 – od 22. 11. 2020 do 13. 12. 2020

Měl byste, ale kompenzaci žádat jen za ty dny, kdy se na vás omezení (uzavření sportovišť) vztahovalo. Žádost se vyřizuje přímo na webu Finanční správy zde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,