Má OSVČ nárok na ošetřovné a podporu 25 tisíc po přerušení živnosti?

Dobrý den,

Po začátku epidemie jsem přerušila živnost. Živím se jako kadeřnice na malém městě a na začátku nikdo nevěděl, jak to přesně bude. Jsem teď vedená na Úřadě práce a měla bych mít podporu v nezaměstnanosti (zatím jsem nic nedostala).

Zajímalo by mě, jestli mám nárok na ošetřovné pro OSVČ, protože mám doma stejně děcka, co nechodí do školy. Nebo jestli mám nárok i na těch 25 tisíc, co teď vláda pro živnostníky slíbila?

Můžete mi prosím poradit?

Dotaz poslal/a: Ludmila A., 16,04,2020 21:37
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 17.04.2020 8:49 napsal/a:

Dobrý den,

Ošetřovné pro OSVČ během epidemie a kompenzační bonus (podpora 25 tisíc) pro živnostníky jsou dvě různé věci a pro každou z nich platí trochu jiné podmínky. V obou případech ale můžete mít nárok, i po přerušení podnikání (přerušení živnosti). Jen nedostanete bonus/ošetřovné za celé období, ale jen za konkrétní dny.

Ošetřovné pro OSVČ která přerušila podnikání

Na ošetřovné pro OSVČ můžete mít nárok i po přerušení živnosti (podnikání). Nárok na ošetřovné pro OSVČ máte v případě, že se staráte alespoň o jedno dítě do 13 roků, které během epidemie nemůže chodit do školy. Případně je i nárok na starší děti, pokud jsou zdravotně hendikepované, nebo i na jiné osoby v I. stupni závislosti na pomoci jiné osoby.

Po přerušení podnikání si ale můžete požádat o ošetřovné jen za tu dobu (za konkrétní dny), kdy jste byla ještě aktivní podnikatel.

Nárok na ošetřovné je za každý kalendářní den od 12. 3. 2020. Pokud byste například přerušila podnikání 20. 3. 2020, pak si můžete požádat o ošetřovné za všechny kalendářní dny mezi 12.3. -20. 3. 2020. Za jeden kalendářní den dostáváte 424 Kč.

Za dny, kdy jste již nebyla aktivním podnikatelem (po přerušení živnosti) nárok na ošetřovné nemáte. Pokud splňujete podmínky, měla byste mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, jak sama uvádíte.

Návod jak požádat o ošetřovné pro OSVČ najdete zde

Kompenzační bonus pro OSVČ která přerušila živnost během epidemie

Kompenzační bonus je určený pro všechny podnikatele (živnostníky), kteří byli aktivní ke 12. 3. 2020. Podle informací uváděných Finanční správou, by nemělo vadit přerušení podnikání (živnosti) po tomto datu. Na kompenzační bonus byste tedy měla mít nárok.

Opět ale platí, že na kompenzační bonus byste měla nárok jen za dny, kdy jste podnikala (a kdy vám nevznikal nárok na podporu v nezaměstnanosti). Kompenzační bonus na 1 den je 500 Kč a je možné žádat jen o jednotlivé kalendářní dny (podpora není automaticky 25 tisíc pro všechny OSVČ).

Návod jak podat žádost o kompenzační bonus najdete zde

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce OSVČ:

Jaký vyměřovací základ se OSVČ počítá pro na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti u OSVČ. Všude se píše, že je to z vyměřovacího základu, ale vyměřovacích základů je víc. V přehledu OSVČ je vypočtený vyměřovací základ (u kterého mám nejnižší částku), minimální vyměřovací základ (u kterého mám středně vysokou částku), určený vyměřovací základ (u kterého […]

Zobrazit odpověď

Ukončení rodičovské dovolené jako OSVČ – placení pojištění (sociální, zdravotní)

-

Hezký den, mám dotaz ohledně ukončení rodičovského příspěvku u OSVČ. V roce 2022 jsem nastoupila na rodičovskou dovolenou, kdy jsem si čerpání rodičovského příspěvku nastavila na 2 roky (končí mi tedy v únoru letošního roku). Již před narozením syna jsem podnikala jako OSVČ (nepovinné nemocenské pojištění jsem si neplatila). Je třeba ukončení rodičovského příspěvku nahlásit […]

Zobrazit odpověď

Přerušení podnikání (OSVČ hlavní) a začátek rodičovské

-

Dobrý den, jsem OSVČ, těhotná a neplatila jsem si nemocenské pojištění. Nemám tedy nárok na PPM, ale jenom na pobírání rodičovského příspěvku od narození dítěte. Není mi jasné, k jakému datu mám pozastavit živnost. Nerada bych zůstala bez zdravotního pojištění, zároveň nechci zbytečně platit, když už budu mít nárok být pojištěncem státu. Rozumím tomu správně, […]

Zobrazit odpověď

OSVČ mateřská – budu mít nárok na PPM po přerušení živnosti?

-

Dobrý den, prosím o radu a předem Vám moc děkuji za odpověď. Momentálně jsem OSVČ v paušálním režimu, nemocenské si platím od dubna 2022, takže bych měla mít nárok na mateřskou. Termín porodu mám 25. 3. 2024. Můj dotaz zní, zda budu mít na mateřskou stále nárok v případě, že bych na tři měsíce přerušila […]

Zobrazit odpověď