Má žena na rodičovské dovolené nárok na neschopenku?

Dobrá den,

Jsem momentálně na rodičovské dovolené s dvouletým synem a jsem opět těhotná. Před narozením syna jsem byla doma na rizikovém těhotenství, a dostávala nemocenskou.

Zajímalo by mě jak je to s neschopenkou, pokud jsem teď na rodičovské? Předpokládám, že by mě doktorka zase nechala na rizikovém? Nevím, ale jestli během rodičovské mohu být na neschopence?

Děkuji za radu.

Dotaz poslal/a: Šárka F., 08.10.2020 09:37

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.10.2020 16:21 napsal/a:
 

Dobrý den,

V době, kdy v zaměstnání čerpáte rodičovskou dovolenou, za vás zaměstnavatel neodvádí nemocenské pojištění. Z toho důvodu vám pak nemůže vznikat nárok na nemocenské dávky. Takže v době, kdy jste doma na rodičovské dovolené, pro vás vystavení neschopenky nemá žádný smysl.

Jiná by byla situace, pokud by vám teď někdy měla končit rodičovská dovolená. Po skončení rodičovské by vám lékařka mohla standardně vystavit neschopenku, a vy byste mohla být až do porodu v pracovní neschopnosti.

Tam by to ale bylo dáno tím, že vaše rodičovská dovolená by již byla ukončená, a vy byste byla brána jako kterýkoliv jiný zaměstnanec.

Podobné by bylo v situaci, kdy byste už nebyla zaměstnaná (například pokud by vaše zaměstnání skončilo už před porodem, nebo v průběhu čerpání mateřské či rodičovské dovolené), a vy tedy aktuálně byla doma s dítětem a „pouze“ čerpala rodičovský příspěvek, pak byste také na nemocenské dávky nárok neměla.

Pokud byste byla aktuálně bez zaměstnání, pak byste opět nebyla účastníkem nemocenského pojištění a nárok na příslušné dávky během neschopenky by vám také nevznikal.

Tj. v zásadě se dá říci, že během rodičovské dovolené (nebo jen při čerpání rodičovského příspěvku) nemáte nárok na placenou neschopenku (nemocenské dávky).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,