Mám nárok na mateřskou dovolenou při druhém dítěti?

Dobrý den, v současné době jsem na rodičovské dovolené s prvním dítětem (nar. 28. 8. 2019)

Rodičovskou jsem měla v plánu pobírat do tří let věku dítěte (dle domluvy se zaměstnavatelem). Před rodičovskou jsem byla normálně zaměstnaná a probírala i mateřskou dovolenou.

Nyní jsem ale opět těhotná a datum porodu vychází na půlku prosince. Jak to tedy bude dál?

Mám nárok na novou mateřskou dovolenou šest týdnů před porodem a následně na další rodičovský příspěvek? Nebo nemám nárok na PPM a jedna rodičovská se ukončí a následuje druhá?

Koho v tomto případě kontaktovat, zaměstnavatele i úřad práce?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Martina, 12.10.2020 16:33

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 13.10.2020 16:35 napsal/a:
 

Dobrý den,

V případě, že váš pracovní poměr během rodičovské nezanikl a vy jste tedy stále zaměstnaná, pak byste měla mít určitě nárok na mateřskou dovolenou a peněžitou pomoc v mateřství na druhé dítě. Stejně, jako následně i na rodičovskou dovolenou a rodičovský příspěvek na druhé dítě.

V příslušné době (zpravidla 6 – 8 týdnů) před očekávaným termínem porodu vám váš gynekolog vystaví dokumenty pro uplatnění nároku na peněžitou pomoc v mateřství. Ty pak následně předáváte svému zaměstnavateli, který je po doplnění údajů předává na ČSSZ (která vám následně bude vyplácet PPM).

Vzhledem k tomu, že váš pracovní poměr nezanikl a druhé dítě se narodí do 4 roků toho prvního, pak se výše PPM odvíjí od vašeho příjmu v zaměstnání, před narozením prvního dítěte. Tj. výpočet mateřské na druhé dítě bude vycházet ze stejných čísel, jako u prvního dítěte.

Výsledná částka bude možná o něco málo vyšší (díky tomu jak se průběžně navyšují redukční hranice pro výpočet PPM).

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 19:

(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

Pozor také na to, že ve chvíli, kdy vám vznikne nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), vám zanikne nárok na rodičovský příspěvek, který aktuálně čerpáte.

Současné pobíraní rodičovského příspěvku a peněžité pomoci v mateřství je možné jen v případě, že by vypočítaná mateřská byla nižší než rodičovský příspěvek, na který máte v té době nárok. Pak byste případně mohla požadovat doplacení rozdílu mezi mateřskou a rodičovským příspěvkem.

U rodičovského příspěvku máte aktuálně nárok na celkovou částku 300 000 Kč. Pokud jste měla nastaveno čerpání rodičovského příspěvku u prvního dítěte tak, aby vám to vyšlo do 3 roků dítěte, pak by vám tam zůstala, ještě poměrně vysoká nevyčerpaná částka.

Můžete se zkusit obrátit na Úřad práce a nechat si zvýšit měsíční částku RP. Vzhledem k termínu porodu druhého dítěte, je ale pravděpodobné, že už nestihne vyčerpat celou částku.

Po ukončení čerpání PPM vám pak vzniká nárok na rodičovský příspěvek na druhé dítě (žádost si na Úřadu práce podáte cca měsíc před tím, než vám bude končit mateřská na druhé dítě).

Zaměstnavateli pak následně oznámíte, že po mateřské dovolené na druhé dítě budete čerpat další rodičovskou dovolenou.

Případně po skončení mateřské dovolené v roce 2021, můžete zaměstnavateli oznámit, že budete ještě před začátkem rodičovské dovolené čerpat řádnou dovolenou (doba na mateřské dovolené a určitá část rodičovské dovolené vám zakládá nárok na poměrnou část řádné dovolené za „odpracovanou“ dobu).

Tuto dovolenou je možné případně čerpat bezprostředně po skončení mateřské dovolené (před začátkem rodičovské dovolené).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,