Mám nárok na porodné, když nejsem vdaná?

Dobrý den,

Jsem těhotná a dítě by se mělo narodit za 3 měsíce. Zajímalo by mě, jestli budu mít nárok na porodné, když nejsem vdaná?

S otcem dítěte spolu nežijeme. Měl by mi na dítě přispívat (alespoň jsme se tak dohodli), ale o společném životě neuvažujeme.

Budu teda mít nárok na porodný?

Děkuji za radu

Dotaz poslal/a: Jana K., 06.10.2020 21:15

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07.10.2020 14:26 napsal/a:
 

Dobrý den,

Nárok na sociální dávku porodné, určitě není podmíněn tím, jestli jste nebo nejste vdaná. O nároku na porodné rozhodují jiné podmínky.

Aktuálně platí (rok 2020), že na porodné má nárok žena, která porodí první nebo druhé dítě. Nehraje roli ani tak celkový počet dětí v rodině (pokud by například otec dítěte měl již jiné děti z předchozích vztahů), jako právě to, o kolikáté dítě ženy se jedná.

Nárok na porodné je u prvního nebo druhého dítěte. Na první dítě je to 13 000 Kč, na druhé dítě je to 10 000 Kč (pokud by se napoprvé narodila dvojčata, tak dostanete rovnou 23 000 Kč a v budoucnu už další nárok na porodné mít nebudete).

O nároku na porodné také rozhoduje výše příjmu. Posuzuje se průměrný čistý měsíční příjem v rodině, v posledním kalendářním čtvrtletí před porodem.

Pokud by se například vaše dítě narodilo v prosinci 2020, pak se budou posuzovat příjmy za červenec až září 2020. Pokud by se dítě narodilo až v lednu 2021, pak by se posuzovaly příjmy za říjen až prosinec 2020.

Pokud bude otec dítěte uveden v rodném listě, tak byste pro účely nároku na porodné, měli být posuzováni společně. Tedy vy, otec dítěte a samotné dítě. A to, i když nejste manželé, nebo nesdílíte společnou domácnost.

Nárok na porodné je, pokud čistý měsíční příjem rodiny nepřesahuje 2,7 násobek životního minima.

Pro dva dospělé a jedno dítě do 6 roků (započítává se i narozené dítě), je aktuálně životní minimum 8720 Kč. Nárok na porodné tedy bude, pokud průměrný čistý měsíční příjem vás a otce dítěte nepřesáhne 23 544 Kč.

Pokud byste pro účely porodného byla posuzována jako samoživitelka (tedy jen vy a dítě), pak je životní minimum 5520 Kč. Nárok na porodné byste pak měla, pokud by průměrný čistý měsíční příjem nepřesáhl 14 904 Kč.

Případně viz tato kalkulačka pro výpočet porodného.

Jako příjem se započítává čistá výplata, podpora v nezaměstnanosti, nemocenské dávky, mateřská, rodičovská apod.

O porodné si můžete požádat po narození dítěte (až budete mít vystavený rodný list z matriky), na Úřadu práce v místě trvalého bydliště. O porodné je možné žádat až do 1 roku dítěte, není tedy potřeba spěchat s vyřizováním ihned po porodu.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,