Mateřská dovolená a odpracované dny v zaměstnání

Dobrý den, vím že nárok na mateřskou vzniká, když mám odpracováno minimálně 270 dní v posledních 2 letech a účastním se na nemocenském pojištění.

Zajímalo by mě, ale jak se počítá oněch 270 dní, když pracuji krátký/dlouhý týden.

Tedy zda se počítají opravdu jen dny, kdy jsem v práci nebo všechny dny od začátku pracovní smlouvy do jejího ukončení.

Dotaz poslal/a: EVA, 13.08.2020 13:09

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 14.08.2020 13:32 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství („mateřskou“), je opravdu jednou z hlavních podmínek, účast na nemocenském pojištění v délce nejméně 270 kalendářních dní za poslední dva roky – viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 32:

§ 32 Podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství

(2) Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1). Je-li uplatňován nárok na peněžitou pomoc v mateřství z více pojištění, musí být tato podmínka účasti na pojištění splněna v každém z těchto pojištění.

Účast na nemocenském pojištění vám vzniká dnem zahájení pracovního poměru a končí až na jeho konci. Do oněch 270 dní se pak započítají všechny kalendářní dny mezi dnem, kdy jste začala pracovat a kdy skončíte. Viz. paragraf 10:

§ 10 Vznik a zánik pojištění zaměstnanců

(1) Pojištění vzniká zaměstnanci dnem, ve kterém začal vykonávat práci pro zaměstnavatele, a zaniká dnem skončení doby zaměstnání, pokud se nestanoví jinak v odstavcích 2 a 3

Započítávají se tedy všechny dny, a to včetně víkendů, státních svátků, dní kdy jste na dovolené, dní kdy jste v pracovní neschopnosti atd.

To, že pracujete krátký/dlouhý týden, nehraje žádnou roli. Není to tak, že by se počítaly jenom pracovní/odpracované dny. Počítají se opravdu všechny.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,