Mohu mít 2 neschopenky, když mám 2x HPP

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak to je, když mám dva hlavní pracovní poměry a jsem na neschopence. Jak to mám doložit do obou prací.

Má otázka zní, jestli mohu mít vystavenou neschopenku na oba zaměstnavatele. Předem děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Nikola, 16.11.2020 13:05

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 17.11.2020 16:06 napsal/a:
 

Dobrý den,

Ano, pokud máte dvě zaměstnání (a dva různé zaměstnavatele), pak je možné mít i dvě neschopenky.

Stejně tak je možné i to, abyste v jednom zaměstnání byla na neschopence, a v tom druhém dál pracovala. Například, pokud byste si zlomila nohu a nemohla tak vykonávat zaměstnání, u kterého potřebujete chodit, tak byste v tomto zaměstnání byla na neschopence.

Ale současně byste k tomu mohla mít zaměstnání, například jako překladatelka, což můžete vykonávat i se zlomenou nohou z domu, takže byste v tomto druhém zaměstnání mohla dál pracovat.

Týká se to jak případů, kdy máte dvě zaměstnání na HPP, tak i případů kdy máte zaměstnání na HPP a k tomu ještě nějakou druhou práci na dohodu (DPP nebo DPČ).

Co se pak týká nároku na nemocenské dávky, tak na ty vám vzniká nárok jenom jednou. Nedostáváte tedy dvě nemocenské.

Resp. pro přesnost – pokud budete v pracovní neschopnosti v obou zaměstnáních, tak prvních 14 dní by vám měli oba zaměstnavatelé vyplatit náhradu mzdy za nemoc samostatně – tj. prvních 14 dní byste měla „nemocenskou“ 2x, od každého zaměstnavatele zvlášť.

Při delší pracovní neschopnosti, máte od 15 dne nárok na nemocenské dávky. Ty pak už dostáváte jenom jednou (platí je stát).

V případě, že máte dvě zaměstnání (opět je jedno jestli je to 2x HPP, nebo kombinace HPP + práce na dohodu (která vám zakládá účast na nemocenském pojištění)), pak se ale tyto nemocenské dávky vypočítají na základě příjmů z obou zaměstnání.

Pro každé zaměstnání se nárok na nemocenské dávky posuzuje samostatně, ale následná výplata probíhá v jedné dávce – viz paragraf 14, zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb.:

(2) V případě souběhu pojištění se podmínky pro vznik nároku na dávku posuzují v každém pojištění samostatně. Je-li nárok na tutéž dávku, s výjimkou vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství, současně z více pojištění, náleží dávka ze všech pojištění jen jednou.

Následná nemocenská (resp. denní vyměřovací základ, od kterého se pak odvíjí výše nemocenských dávek), se pak stanoví pro každé zaměstnání samostatně. A pro výpočet výše nemocenské se použije součet těchto dvou (nebo klidně i více) částek. Viz paragraf 20, zákon o nemocenském pojištění:

§ 20

(1) Vznikne-li v případě souběhu více pojištění u pojištěnce, který splňuje podmínky nároku na výplatu téže dávky, s výjimkou vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství, z více pojištění (§ 14 odst. 2 věta druhá), nárok na výplatu této dávky 

a) od stejného dne, stanoví se nejprve denní vyměřovací základ z každé pojištěné činnosti, z níž pojištěnec uplatnil nárok na výplatu dávky, podle § 18 a 19 a za denní vyměřovací základ pro stanovení dávky se považuje úhrn těchto denních vyměřovacích základů,

b) od různých dnů, stanoví se ke dni, od něhož vznikl nárok na výplatu dávky z další pojištěné činnosti, denní vyměřovací základ znovu tak, že za tento základ se považuje úhrn denního vyměřovacího základu před úpravou podle § 21, který byl použit pro výpočet vyplácené dávky, a denního vyměřovacího základu stanoveného podle § 18 a 19 z další pojištěné činnosti, v níž vznikl nárok na výplatu dávky.

Pokud by pracovní neschopnost (a tím i nárok na nemocenské dávky), vznikla pro každé zaměstnání (nemocensky pojištěnou činnost) v jiný termín, pak by se výše nemocenské v průběhu jejího čerpání přepočítala – viz paragraf 20, odstavec 1b.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,