Možnost vycestovat do zahraničí během neschopenky

Dobrý den, mám zlomenou ruku a dlouhodobě jsem v léčení.

Zajímalo by mě, zda ke konci neschopnosti a při rehabilitaci, bych mohl vycestovat do lázní v zahraničí? Vlastně bych tímto podpořil ozdravný proces rehabilitace, který bych si sám také hradil.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Julius N., 27.07.2020 8:24

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 27.07.2020 10:32 napsal/a:
 

Dobrý den,

Během pracovní neschopnosti máte povinnost zdržovat se na místě (adrese), která je uvedena na neschopence. Tuto adresu svému ošetřujícímu lékaři nahlásíte v době vystavení neschopenky. Adresa je zde proto, aby bylo možné provádět kontroly lidí na neschopence.

Zákon ale současně počítá i s tím, že se místo pobytu během pracovní neschopnosti může měnit. O změně místa pobytu během neschopenky rozhoduje ošetřující lékař. Ten musí posoudit, jestli váš zdravotní stav umožňuje změnu místa pobytu (cestování apod.).

V některých případech ale nestačí souhlas ošetřujícího lékaře, ale je nutný předchozí písemný souhlas nadřízeného orgánu (tj. posudkový lékař místně příslušné okresní správy sociálního zabezpečení).

Změna místa pobytu je definována v paragrafu 56, zákona o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.).

§ 56 Režim dočasně práce neschopného pojištěnce a místo pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti

(3) Změnit místo pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti smí pojištěnec pouze s předchozím souhlasem ošetřujícího lékaře. Byla-li pojištěnci podle věty první povolena změna místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti v období prvních 14 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti, popřípadě náleží-li pojištěnci po uplynutí tohoto období v době dočasné pracovní neschopnosti nadále započitatelný příjem [§ 16 písm. b)] také v období, po které mu v době dočasné pracovní neschopnosti náleží tento příjem, je pojištěnec povinen tuto změnu místa pobytu předem písemně nebo jinak prokazatelně oznámit zaměstnavateli. Změnu místa pobytu dočasně práce neschopného pojištěnce z důvodu pobytu v cizině může ošetřující lékař povolit jen po předchozím souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění. O souhlas orgánu nemocenského pojištění podle věty třetí žádá tento orgán ošetřující lékař v elektronické podobě zasláním na elektronickou adresu určenou orgánem nemocenského pojištění; ustanovení § 61 odst. 3 platí zde obdobně. Příslušný orgán nemocenského pojištění sděluje ošetřujícímu lékaři souhlas podle věty třetí v elektronické podobě prostřednictvím informačního systému pojištění, pokud to technické řešení daného informačního systému pojištění umožní.

Zákon počítá i s tím, že během neschopenky můžete být v lázních nebo v nějakém rehabilitačním zařízení:

(5) O změnu místa pobytu pojištěnec nežádá a ošetřující lékař o ní nerozhoduje v případě, jde-li o změnu místa pobytu v souvislosti s poskytováním lůžkové nebo lázeňské léčebně rehabilitační péče; tuto změnu hlásí pojištěnec ošetřujícímu lékaři při propouštění z lůžkové nebo lázeňské léčebně rehabilitační péče.

Zákon počítá i s tím, že je případně možné nechat si vyplácet nemocenské dávky do zahraničí – viz paragraf 111:

§ 111 Výplata dávek do ciziny

 (1) Dávky, s výjimkou nemocenského, se vyplácejí do ciziny na základě žádosti pojištěnce. Nemocenské se vyplácí do ciziny, je-li zaměstnanci do ciziny vyplácena mzda, plat nebo odměna na účet pojištěnce u banky, nebo kdy tak zaměstnanec určí v případech uvedených v § 110 odst. 5. 

(2) Dávky se vyplácejí do ciziny jen na účet pojištěnce u banky a za úhradu nákladů této výplaty; orgán nemocenského pojištění, který dávku do ciziny vyplácí, je povinen zveřejnit způsob stanovení těchto nákladů.

Možnost vycestovat do zahraničních lázní byste tedy měl konzultovat se svým lékařem a řídit se jeho doporučením. Zákon a další podmínky neschopenky vám (při splnění podmínek) nijak nebrání vycestovat do zahraničí. Zvláště v případě, že to bude prospěšné pro vaši rehabilitaci.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,