Může otec dítěte pobírat PPM místo matky, která nemá nárok jako OSVČ

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda si může můj partner, budoucí otec našeho dítěte, vzít PPM místo mě (budoucí matka), jelikož jsem OSVČ a nemám placené nemocenské pojištění a tudíž nárok na mateřskou dovolenou.

A otec by stále chodil do práce a já zůstala s dítětem doma.

Pokud nemůže, je žena odsouzena být úplně bez příjmu na půl roku, nebo jsou nějaké další možnosti?

Velice děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Michala, 30.11.2020 18:02

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 01.12.2020 20:04 napsal/a:
 

Dobrý den,

Muž (otec dítěte), může čerpat mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), při splnění obdobných podmínek jako žena.

Je zde jen několik rozdílů – například to, že zatímco žena má nárok na mateřskou od 6 – 8 týdne před porodem, muž může zahájit mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), až od začátku 7 týdne po porodu.

Žena má nárok na PPM v délce 28 týdnů (jedno dítě) nebo 37 týdnů (dvojčata či více dětí) a muž má PPM kratší o 6 týdnů (tj. 22 nebo 31 týdnů).

Muž (otec dítěte) musí pro nárok na PPM, splnit obdobné podmínky, jako žena – účast na nemocenském pojištění alespoň 270 dní, v době zahájení PPM být zaměstnaný (účastník nemocenského pojištění), nebo v ochranné době (pro muže je ochranná doba jen 7 dní, pro ženy až 180 dní, od skončení zaměstnání).

U muže to funguje tak, že by musel od začátku 7 týdne, v zaměstnání nastoupit na mateřskou dovolenou, a současně si podat žádost o peněžitou pomoc v mateřství (PPM). V souvislosti s tím se podepisuje dohoda o převzetí dítěte do péče.

Během doby, kdy muž čerpá PPM, nesmí vykonávat svoje zaměstnání. Mateřská (PPM) spadá pod nemocenské dávky.

Podobně, jako během neschopenky, kdy dostáváte nemocenské dávky, není ani během čerpání peněžité pomoci v mateřství, možné vykonávat stejné zaměstnání (stejnou pracovní činnost), na jejímž základě je vyplácena PPM.

Je to ale možné případně řešit tak, že by váš partner, na dobu mateřské dovolené (a čerpání PPM) se svým zaměstnavatelem (nebo i s nějakým jiným) uzavřel například smlouvu na DPP nebo DPČ.

Smlouva by ale musela být uzavřena na jinou pracovní činnost (například, pokud by váš partner pracoval jako řidič, tak by danou dohodu musel uzavřít třeba na nějakou administrativní činnost apod., během mateřské nemůže mít u stejného zaměstnavatele dohodu, na stejnou pracovní činnost).

Tj. k vašemu dotazu, partner může čerpat mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) místo vás, pokud splňuje příslušné podmínky. Po dobu mateřské, ale nesmí vykonávat stejné zaměstnání (může vykonávat nějaké jiné, není podmínkou, aby byl doma s dítětem a staral se o něj přímo on).

Pokud by to pro vás nebylo schůdné, a mateřskou tak nečerpal ani jeden z vás, pak vám vzniká nárok na rodičovský příspěvek, už po narození dítěte.

Rodičovský příspěvek (300 000 Kč na jedno dítě, 450 000 Kč na dvojčata), je vyplácen buď po skončení mateřské (PPM), nebo právě od narození dítěte.

Pokud byste neměla nárok na PPM, pak byste mohla mít rodičovskou do 10 000 Kč měsíčně (nebo v případě doložení příjmu vašeho partnera možná i vyšší).

Není to tedy určitě tak, že byste po porodu byla půl roku bez příjmu.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,