Může přijít kontrola, když je epidemie?

Dobrý den,

Zajímalo by mě, jestli ke mně může přijít kontrola, když je epidemie. Jsem teď doma na neschopence kvůli karanténě a zajímalo by mě jak je to s kontrolou? Když je teď epidemie a lidi by neměli nikam chodit, tak to asi nechodí ani kontrola? Nebo ne? Fakt by mě zajímalo, jestli chodí kontrola i během epidemie

Děkuji

 

Dotaz poslal/a: Irena B., 10.04.2020 14:33
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 10.04.2020 18:51 napsal/a:

Dobrý den,

Obecně platí, že pokud jste v pracovní neschopnosti, tak vás během prvních 14 dnů pracovní neschopnosti může kontrolovat zaměstnavatel nebo jím pověřená osoba. Po celou dobu pracovní neschopnosti vás pak mohou kontrolovat kontroloři ČSSZ.

Ano, dá se očekávat, že běžné kontroly ze strany zaměstnavatele nebo ze strany ČSSZ budou během epidemie omezené. Přece jen je přikázáno omezit kontakt mezi lidmi. Oficiálně ale nic podobného nebylo vyhlášeno a rozhodně se na to nedá spoléhat.

Během epidemie, pokud vám byla nařízená karanténa kvůli koronaviru, vás navíc mohou zkontrolovat i z hygienické stanice. Za nedodržení karantény kvůli koronaviru navíc hrozí mnohem vážnější sankce, než u běžné neschopenky.

Pokud není dodržena karanténa, která byla nařízena kvůli nákaze/podezření na nákazu koronavirem, pak hrozí pokuta ve výši až 3 milióny korun. To se se ztrátou nemocenských dávek (při běžném nedodržení podmínek neschopenky) vůbec nedá srovnávat.

Takže pokud jste nyní doma, protože vám byla nařízena karanténa kvůli epidemii koronaviru, pak se rozhodně nevyplatí spoléhat na to, že nemůže přijít kontrola. Pokud by náhodou přišla, a zjistila, že nedodržujete podmínky karantény, pak by to mohlo být hodně drahé.

Navíc je zde i to, že porušením opatření v souvislosti s epidemií koronaviru (pokud byste byla nakažená a tudíž infekční), se může dokonce dopustit trestného činu. Během nouzového stavu (který byl dočasně vyhlášen kvůli epidemii), za podobné provinění hrozí poměrně vysoké tresty. Sice nevím o tom, že by byl někdo stíhán, ale mám za to, že případné riziko vám za to nestojí.

Za sebe vám tedy doporučuji dodržovat nařízenou karanténu a nespoléhat se na to, že během epidemie kontrola nechodí.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď