Můžu si nechat poslat příspěvek 25 tisíc pro OSVČ na cizí účet? Nebo ho dostat v hotovosti?

Dobrý den,

Jsem OSVČ a podnikám během rodičovské. Nemám moc velké příjmy, mám to jen jako příležitostný přivýdělek. Dočetla jsem se ale, že bych na kompenzační bonus – příspěvek 25 tisíc korun pro OSVČ během epidemie, měla mít nárok i já.

Mám ale problém, protože mám zablokovaný účet v bance od exekutora. Normálně mi to moc nevadí. Nechávám si peníze posílat jinam nebo řeším platby v hotovosti.

Nevím jak to ale udělat s tímhle příspěvkem od státu? Pošle mi to finančák i na cizí účet? To asi bude problém co? Dá se požádat o výplatu těch 25 tisíc v hotovosti? Nevíte o tom něco?

Děkuji za radu, Karolína Ž.

Dotaz poslal/a: Karolína Ž., 20.04.2020 19:47
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 21.04.2020 11:20 napsal/a:

Dobrý den,

Kompenzační bonus (podpora 25 tisíc korun) pro OSVČ nemůže být vyplacen v hotovosti. Alespoň tedy podle informací, které k tomu zveřejnila Finanční správa. Výplata kompenzačního bonusu je možná jen na účet v bance.

Pokud máte exekuci na účet v bance, pak jsou zde dvě možnosti:

Tou první možností je, že si peníze necháte poslat na cizí bankovní účet. U kompenzačního bonusu není podmínkou, že by peníze museli jít jenom na váš bankovní účet. Jedinou podmínkou je to, že bankovní účet musí být vedený v českých korunách. Účet ale může být vedený i na jiné jméno.

Pokud tedy máte někoho z rodiny, nebo z okruhu známých, na koho se v tomto můžete spolehnout, pak můžete do žádosti o kompenzační bonus uvést jiné číslo bankovního účtu.

Druhou možností je pak to, že si necháte podporu 25 tisíc korun poslat na svůj účet.

Kompenzační bonus totiž nepodléhá exekuci. Podle informací z Ministerstva financí se na tento příjem nevztahuje exekuce nebo výkon rozhodnutí.

Takže i kdyby vám peníze přišly na účet v bance, který je zablokovaný od exekutora, měla byste možnost tyto peníze dostat.

Musela byste se obrátit na banku, aby vám tuto částku uvolnila. Peníze – kompenzační bonus – jsou odesílány ze speciálních účtů, které byly zřízeny jen pro tento účel. Účet má speciální předčíslí – 10719.

Je pak jasné, že z tohoto účtu mohl přijít právě jen kompenzační bonus, který nepodléhá exekuci. Banka by vám tedy měla peníze vyplatit (podobně jako má banka povinnost vyplatit dvojnásobek životního minima při exekuci na účet.

Další informace se dají najít třeba tady na webu Finanční správy.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Exekuce:

Exekuce – mám srážky ze mzdy a účet v bance v mínusu

-

Dobrý den, chci se zeptat na exekuci. Strhávají mi peníze ze mzdy, plus mi bankovní účet šel do minusu na dlužnou částku. Na účtu jsem neměl nic. Takže exekutorovi se posílají peníze ze mzdy a zbytek peněz mi jde na účet, který je v mínusu. Tím jsem bez financí  – mám nárok na nezabavitelnou částku nebo […]

Zobrazit odpověď

Exekuce na účet v bance – příspěvek na bydlení

-

Dobrý den, chci se zeptat: Mám účet, na který mi chodí jen příspěvek na bydlení. Může mi exekutor zablokovat účet? Děkuji

Zobrazit odpověď

Jak žádat o ponechání minima po exekuci ze starobního důchodu

-

Dobrý den, bratrovi byl v lednu přiznán starobní důchod, ale je v exekuci. Důchod má minimální, méně než 8 tisíc. Do teď ho dostával, ale nyní mu byl obstaven účet a důchod mu zabavili. Jaký je postup, aby mu nechali nezabavitelnou část. Na sociálce mu neporadili. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Nemocenská na DPČ od sociálky a insolvence

-

Dobrý den, již dva roky pracuji na DPČ a mám 12000 Kč hrubého měsíčně. V prosinci 2021 a v lednu 2022 jsem byla na neschopence. Prosinec mi platil zaměstnavatel a leden sociálka. Od sociálky jsem měla mít zaplacených 26 dní a obdržela jsem pouze 2082Kč. Je to reálné anebo udělali chybu? Mohu případně chybu reklamovat? […]

Zobrazit odpověď