Pracovní úraz – náhrada ztráty na výdělku

Dobrý den, potřebuji radu prosím.

Stal se mi pracovní úraz zlomenina palce. A chci se zeptat na náhradu ztráty na výdělku. Kde se to řeší?

Z práce volali, že mi dají formulář a mám si ho jít podat někde na sociálku vyplnit (vypočítat)?

Opravdu nevím kam. Nebo jak se postupuje? Pracovní poměr se bude ukončovat dohodou po skončení pracovní neschopnosti.

Dotaz poslal/a: Jakub, 14.10.2020 18:13

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 15.10.2020 18:54 napsal/a:
 

Dobrý den,

V případě pracovního (pokud jste nyní v pracovní neschopnosti), máte určitě nárok na běžné nemocenské dávky. Prvních 14 dní vám „nemocenskou“ platí zaměstnavatel (náhrada mzdy). Od 15 dne vám pak nemocenské dávky platí stát (ČSSZ).

Zde ale není potřeba, abyste vy něco řešil. Neschopenku nyní váš lékař předává zaměstnavateli elektronicky (eNeschopenka), a ten následně vyplatí náhradu mzdy a také předá příslušné dokumenty na ČSSZ, která vám pak platí nemocenské dávky od 15 dne.

Náhrada mzdy za prvních 14 dní je ve výši 60% z průměrného redukovaného hodinového výdělku, přičemž prvních 14 dní máte zaplacené jenom skutečně neodpracované směny.

Od 15 dne máte nemocenské dávky, které jsou ve výši 60% z denního vyměřovacího základu, a dostáváte zaplaceny všechny kalendářní dny.

Pokud se jednalo o pracovní úraz, tak máte nárok na dorovnání do 100% vašeho průměrného příjmu (tj. rozdílu mezi tím, co dostanete jako nemocenské dávky, a jaký je váš průměrný výdělek).

Viz paragraf 271a, zákoník práce:

§ 271a Náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti

(1) Náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti přísluší zaměstnanci ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem škody způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání a plnou výší náhrady mzdy nebo platu podle § 192 nebo odměny z dohody podle § 194 a plnou výší nemocenského. 

(2) Náhrada za ztrátu na výdělku podle odstavce 1 přísluší zaměstnanci i při jeho další pracovní neschopnosti z důvodu téhož pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. Průměrným výdělkem před vznikem škody podle věty první je průměrný výdělek zaměstnance před vznikem této další škody. Jestliže před vznikem této další škody příslušela zaměstnanci náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, náhrada za ztrátu na výdělku podle odstavce 1 se zaměstnanci poskytne do výše částky, do které by mu příslušela náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, kdyby nebyl neschopen práce. Za výdělek po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání se považuje náhrada mzdy nebo platu podle § 192 nebo odměny z dohody podle § 194 a nemocenské.

Za výplatu této náhrady mzdy za ztrátu výdělku je primárně odpovědný zaměstnavatel.

§ 271m

(1) Při zjišťování průměrného výdělku pro účely náhrady škody při pracovních úrazech nebo nemocech z povolání je rozhodným obdobím předchozí kalendářní rok, je-li toto rozhodné období pro zaměstnance výhodnější.

(2) Náhradu za ztrátu na výdělku a náhradu nákladů na výživu pozůstalých je zaměstnavatel povinen vyplácet pravidelně jednou měsíčně, pokud nebyl dohodnut jiný způsob výplaty.

Ten je pro případ pracovního úrazu pojištění u některé komerční pojišťovny. Zpravidla tak tuto náhradu ve finále vyplácí příslušná pojišťovna.

„Sociálka“, kterou ve svém dotazu s tím nemá nic společného. Když vám volali z práce, tak tím dle mého měli na mysli právě to, že vám připraví příslušné dokumenty pro „jejich“ pojišťovnu, která by vám pak vyplatila náhradu mzdy za ztrátu výdělek (tj. ten rozdíl mezi nemocenskými dávkami, které byste měla normálně dostat, a tím, jaký byste měla příjem, pokud by nedošlo k pracovnímu úrazu).

V případě nejasností vám doporučuji se obrátit na vašeho zaměstnavatele, protože primární zodpovědnost za výplatu náhrady mzdy za ztrátu výdělku, je na něm.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,