Nárok a výpočet mateřské v ochranné době po skončení zaměstnání

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli mi vznikne nárok na mateřskou dovolenou a jak se bude počítat:

V červenci 2019 jsem ukončila VŠ studium a od srpna 2019 jsem byla zaměstnána na HPP za 15000 hrubého.

Od února 2020 jsem změnila zaměstnání za 30000 hrubého, ale mám smlouvu na dobu určitou do konce srpna 2020. Nyní jsem otěhotněla a v srpnu 2020 budu již v půlce těhotenství, takže si nedokážu představit, že by se mi to podařilo zatajit a zaměstnavatel by mi v nevědomosti prodloužil smlouvu, určitě očekávám, že mi smlouvu neprodlouží.

Na mateřskou bych měla nastupovat cca koncem listopadu (takže budu ještě v ochranné lhůtě 180 dní).

Moje otázka zní, jakým způsobem se bude výše mateřské počítat? Někde se uvádí, že se počítá z posledního zaměstnání a někde, že z posledních 12 měsíců.

Mám se tedy snažit najít si mezi vypršením smlouvy a nástupem na mateřskou nějakou méně placenou práci nebo brigádu, která způsobí účast na nemocenském, nebo mám jít na úřad práce se žádostí o podporu v nezaměstnanosti? Kdyby se mateřská počítala z posledního zaměstnání tak se mi sníží, a když z průměru za 12 měsíců tak by mělo smysl se pokusit to zvýšit i s méně placenou brigádou.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Jana, 15.05.2020 10:39
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.05.2020 10:13 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud je těhotenství zahájeno ještě během trvání pracovního poměru, pak je po skončení zaměstnání ochranná doba 180 dní. Pokud dojde k zahájení mateřské (což je v době 6 – 8 týdnů před porodem), ještě v rámci těchto 180 dní, pak máte nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství).

Co se týká výpočtu mateřské, tak tam platí obě věci, které zmiňujete v dotazu.

Obvykle se denní vyměřovací základ (od kterého se pak odvíjí výše peněžité pomoci v mateřství) počítá z posledních 12 měsíců – viz zákon o nemocenském pojištění, Zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 18:

(3) Rozhodným obdobím je období 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém vznikla sociální událost, pokud se dále nestanoví jinak.

Současně ale platí to, že výpočet mateřské se provádí na základě poslední nemocensky pojištěné činnosti (na základě posledního zaměstnání) – viz:

(4) Jestliže sociální událost u zaměstnance vznikla v období, kdy od vzniku pojištění zaměstnance do konce kalendářního měsíce, který předchází kalendářnímu měsíci, v němž sociální událost vznikla, neuplynulo 12 kalendářních měsíců, je rozhodným obdobím období od vzniku pojištění zaměstnance do konce kalendářního měsíce, který předchází kalendářnímu měsíci, v němž sociální událost vznikla.

Pokud tedy poslední zaměstnání (poslední nemocensky pojištěná činnost, na základě které je žádáno o PPM), trvá kratší dobu než 12 měsíců, pak se zohlední tato kratší doba.

Vzhledem k tomu, že při ukončení zaměstnání již budete v polovině těhotenství, tak bych vám asi osobně radila se zbytečně nestresovat a jít na Úřad práce a vzít podporu v nezaměstnanosti. Nebo se ještě před ukončením pracovního poměru můžete domluvit se svým gynekologem, aby vám vystavil neschopenku pro „rizikové těhotenství“ – pak byste i po skončení pracovního poměru měla nárok na nemocenské dávky až do doby, než by vám vznikl nárok na mateřskou.

Doba, kdy jste v pracovní neschopnosti, nebo nezaměstnaná, se do výpočtu nezahrnuje. Mateřská není průměr za 12 měsíců. Je to průměr za dobu, kdy jste nemocensky pojištěná (u vás by to tedy mohlo být toto poslední zaměstnání) – průměr za dobu, kdy skutečně pracujete.

Pokud po skončení aktuálního zaměstnání nikam jinam nenastoupíte, pak se bude výpočet mateřské provádět pouze na základě příjmu v aktuálním zaměstnání.

Nějaké další informace o tom, jak je to s nárokem na mateřskou po skončení zaměstnání najdete například zde: Nárok na mateřskou po skončení zaměstnání.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď

Brigáda při mateřské na DPP/DPČ u jiné firmy

-

Dobrý den, Pracuji na částečný úvazek (25h/týdně) pro IT společnost jako naborarka a naskytla se mi možnost brigády na DPP/DPČ u jiné firmy jako asistentka. Na začátku června mám však nastupovat na mateřskou dovolenou – mohu si během této doby „novou“ práci, která by byla na DPP nebo DPČ ponechat? Děkuji moc za odpověď a […]

Zobrazit odpověď