Nárok na finanční příspěvek před rodičovskou

Dobrý den, chtěla bych poradit, jestli v mém případě vzniká nárok na nějakou sociální dávku před RD.

Minulý týden jsem konečně zjistila, že jsem těhotná. Smlouvu na DPČ mám do 31. 12. 2020. Rozsah práce od 8h do 13h, ale prakticky každý den jsem tam cca do 15h.

Protože mám 5 leté dítě, se kterým docházím 1x týdne na oční – cvičení s okluzorem a začnu od ledna docházet na logopedii, jediný úvazek, který jsem mohla mít, byla brigáda. Nastoupila jsem v září 2019.

Předtím jsem byla na UP 3 měsíce = problémové těhotenství a následný potrat.

Vzhledem k tomu, co jsem prodělala a jakou práci aktuálně vykonávám, mám obavu, že mi bude vypsaná neschopenka.

Moje otázka zní, jestli mohu jít znovu na UP, nebo na ČSSZ. Na jaké příspěvky můžu mít nárok po dobu těhotenství, když mi zaměstnavatel neobnoví smlouvu. Jestli je výhodné jít třeba od půli prosince na neschopenku, nebo se snažit vydržet v zaměstnání do příštího roku a počkat na novou smlouvu – výpověď asi mohu dostat kdykoliv bez udání důvodu.

Zaměstnavatel navíc shání od nového roku nové prostory, v pro mě dost vzdálených lokalitách, a byla by to pro mě další překážka v práci. Omlouvám se za obsáhlost.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Jana, 24. 11. 2020 23:15
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.11.2020 13:25 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud jste nyní těhotná, a současně pracujete na DPČ, pak je podstatné, zda vám tato práce zakládá účast na nemocenském pojištění. U dohody o pracovní činnosti, za vás zaměstnavatel odvádí nemocenské pojištění v případě, že je váš příjem vyšší než 3000 Kč měsíčně (od 1. 1. 2021 to bude nad 3500 Kč) – u DPČ jde o výši hrubé mzdy.

Pokud vám práce na DPČ zakládá účast na nemocenském pojištění, pak byste mohla (tak jak píšete), v polovině prosince nastoupit do pracovní neschopnosti (rizikové těhotenství) a vznikal by vám nárok na nemocenské dávky až do porodu.

Při nemocenské z důvodu rizikového těhotenství musíte jen počítat s tím, že pro vás budou platit stejné podmínky, jako u běžné neschopenky. To znamená například omezené vycházky jen na maximálně 6 hodin denně v době 7:00 – 19:00.

Na nemocenské dávky máte nárok, i když zaměstnání (práce na DPČ) během neschopenky skončí. Podstatné je, abyste byla zaměstnaná v době zahájení neschopenky.

Co se týká případného nároku na mateřskou – peněžitou pomoc v mateřství, tak na tu byste teoreticky mohla mít nárok i při práci na DPČ.

Základním předpokladem pro nárok na PPM je to, že v posledních dvou letech (před začátkem PPM, což je 6 – 8 týdnů před termínem porodu), splňujete podmínku účasti na nemocenském pojištění alespoň 270 kalendářních dní. Účast na nemocenském pojištění vzniká během zaměstnání (může i během práce na DPČ). Podle toho, co píšete, byste mohla tuto podmínku splnit (pokud vám u DPČ vzniká účast na nemocenském pojištění).

Druhou nutnou podmínkou pro nárok na PPM je to, že v době jejího zahájení jste stále zaměstnána (účastníkem nemocenského pojištění). Nebo že je mateřská (PPM) zahájena do 180 dní od skončení posledního zaměstnání (poslední účasti na nemocenském pojištění).

Tady by tedy záleželo mimo jiné na tom, na kdy by vám vycházel termín porodu a tím i termín začátku PPM.

Pokud by to mělo být do 180 dní od skončení zaměstnání, pak byste mohla mít nárok i na tuto dávku. Pak by případně mělo smysl snažit se udržet se v aktuálním zaměstnání ještě po nějakou dobu, tak aby vám to termínově vycházelo.

U práce na DPČ s vámi může zaměstnavatel smlouvu ukončit v podstatě kdykoliv. Je zde jen krátká výpovědní doba  - 15 dní.

Práce na DPČ – pokud za vás zaměstnavatel odvádí sociální pojištění (příjem nad 3000 Kč měsíčně, resp. nad 3500 Kč měsíčně v roce 2021) – vám může zakládat nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

Tam je podmínka minimální odpracované doby (účasti na pojištění), 12 měsíců za poslední dva roky. To byste opět mohla míst splněno.

Podpora by se případně počítala standardně, z průměrného výdělku (čistého). Vzhledem k tomu, že pracujete už nějakou dobu, tak byste na podporu měla mít běžný nárok (i když jste před tímto zaměstnáním byla na ÚP).

Podle toho co píšete, můžete mít nárok jak na nemocenské dávky, při rizikovém těhotenství (pokud vám DPČ zakládá účast na nemocenském pojištění a pokud v době zahájení neschopenky budete zaměstnána). Můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (pokud by vám smlouva skončila a vy nebyla na neschopence). Můžete mít případně nárok i na mateřskou (PPM), pokud budou splněny příslušné podmínky.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď