Nárok na mateřskou po skončení zaměstnání ve zkušební době

Dobrý den,

chci se zeptat, jestli nastoupím na rizikové těhotenství, teda nemocenskou, můj pracovní poměr skončí, jsem v zkušební době, budu mít nárok cca po 7 měsících neschopenky (rizikové těhotenství) na mateřskou?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Lívia, 12.11.2020 17:15

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 12.11.2020 19:50 napsal/a:
 

Dobrý den,

Abyste měla nárok na „mateřskou“ (resp. peněžitou pomoc v mateřství), pak musí být splněno několik podstatných podmínek.

Tou první je to, že v době případného vzniku nároku na peněžitou pomoc v mateřství (PPM), budete splňovat podmínku minimální účasti na nemocenském pojištění v rozsahu 270 kalendářních dní za poslední dva roky.

Viz paragraf 32, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

(2) Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1). Je-li uplatňován nárok na peněžitou pomoc v mateřství z více pojištění, musí být tato podmínka účasti na pojištění splněna v každém z těchto pojištění.

Nárok na mateřskou (PPM) vám vzniká v době 6 – 8 týdnů před termínem porodu.

Viz paragraf 34, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

(1) Podpůrčí doba u peněžité pomoci v mateřství začíná nástupem na peněžitou pomoc v mateřství. Nástup na peněžitou pomoc v mateřství nastává 

a) dnem, který pojištěnka určí v období od počátku osmého týdne do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu; pokud pojištěnka tento den v tomto období neurčí, nastává nástup na peněžitou pomoc v mateřství počátkem šestého týdne před očekávaným dnem porodu,

Znamená to tedy, že v předchozích dvou letech od této doby, musíte být alespoň 270 dní zaměstnaná (nemocenské pojištění platí zaměstnavatel), nebo si nemocenské pojištění platit sama jako OSVČ. Nemusí se jednat o 270 dní v jednom zaměstnání, sčítají se všechny doby spadající do oněch posledních 2 roků.

Druhou důležitou podmínkou je pak to, že v době případného vzniku nároku na mateřskou musíte být zaměstnána (účastníkem nemocenského pojištění). Nebo musíte být alespoň v ochranné době.

Ochranná doba může být až 180 dní od skončení posledního zaměstnání (poslední pojištěné činnosti), během které bylo zahájeno těhotenství.

Viz paragraf 15, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů. Nestanoví-li se ochranná lhůta podle věty druhé, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně.

V praxi to může znamenat, že pokud jste otěhotněla v novém zaměstnání, kde budete pracovat třeba jen 3 měsíce, pak je i ochranná doba jen 3 měsíce (např. 90 dní). Pokud byste ale otěhotněla v předchozím zaměstnání tak by to mohlo být jiné (pak by to mohlo být celých 180 dní).

Na základě vámi uvedených informací vám tedy nemohu říci, zda budete nebo nebudete mít nárok na „mateřskou“ (PPM). Záleží tam na více okolnostech. Na tom, jak dlouho jste v posledních dvou letech pracovala, kdy bylo zahájeno těhotenství, kdy bude ukončen pracovní poměr, kdy máte termín porodu atd.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,