Nárok na ošetřovné při pobírání RP

Dobrý den, snacha je na rodičovské dovolené (dítě má necelé dva roky).

Má ona sama nárok na ošetřovné při uzavření ZŠ v říjnu 2020 na staršího syna, který má 9 let? Anebo manžel, který však je OSVČ?

Děkuji za vaši odpověď, s pozdravem

Dotaz poslal/a: Jaroslava L., 22.10.2020 12:26

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 22.10.2020 19:21 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud je vaše snacha na rodičovské dovolené, tak na ošetřovné nemá nárok. To je dáno tím, že ošetřovné (podobně jako nemocenská při pracovní neschopnosti), spadá pod nemocenské dávky placené na základě nemocenského pojištění zaměstnanců.

Ošetřovné (podobně jako nemocenská), pak slouží jako „kompenzace“ pro zaměstnance, který z důvodu ošetřování dítěte, nemohl vykonávat zaměstnání.

Během rodičovské dovolené, ale za vaši snachu zaměstnavatel neplatí sociální (nemocenské) pojištění. Na nemocenské dávky jí tak nárok nevzniká. Nemá tedy nárok ani na ošetřovné na mladší dítě ani na starší dítě. Na ošetřovné může mít nárok až po ukončení rodičovské, po návratu do zaměstnání.

Manžel, který pracuje jako OSVČ, pravděpodobně také nebude mít nárok na ošetřovné.

U běžného ošetřovného (pro zaměstnance), by mohl mít nárok na ošetřovné na starší dítě (na to mladší ne, protože na něj je vyplácen rodičovský příspěvek).

OSVČ ale nemají nárok na běžné ošetřovné. Pro OSVČ bude zřízena speciální dotace od Ministerstva průmyslu a obchodu (podobně jako na jaře), ve výši 400 Kč za jeden den.

Podmínky pro nárok na tuto dotaci s názvem „ošetřovné“ se ale od běžných podmínek pro ošetřovné pro zaměstnance odlišují.

Výzva k podání žádosti o ošetřovné pro OSVČ za říjen zatím nebyla zveřejněna, takže neznám přesné podmínky. Mohou být stejné jako na jaře, nebo se mohou lišit.

Pokud by ale pro OSVČ platilo to samé, co během jarních měsíců, tak v případě, že rodina čerpá mateřskou nebo rodičovský příspěvek, pak nemá nárok na ošetřovné pro OSVČ (ani na to starší dítě).

Žádost o ošetřovné pro OSVČ, bude možné podat zřejmě na začátku listopadu. Takže doporučím se pak podívat na web Ministerstva průmyslu a obchodu (až tam budou zveřejněny aktuální informace), zda náhodou nejsou splněny podmínky pro ošetřovné pro OSVČ.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,