Nárok na ošetřovné při zavřené škole od 14. 10. 2020

Dobrý den, prosím chci se dotázat.

Od středy 14. 10. 2020 se uzavřou školy a to i první stupně. Mám dceru a bylo jí 1.3.2020 10 roků. Chci se zeptat, zda mám nárok na ošetřovné, zda mohu s ní zůstat doma a pobírat ošetřovné.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Andrea K., 12.10.2020 13:51
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.10.2020 13:42 napsal/a:

Dobrý den,

Zvláštní podmínky pro ošetřovné, které platily v průběhu jara 2020, aktuálně neplatí. Jejich platnost byla omezena do 30. 6. 2020.

Aktuálně platí pouze standardní podmínky pro nárok na ošetřovné:

  • U zdravého dítěte, které nemůže chodit do školy nebo školky (kvůli tomu, že je škola zavřená), je nárok na ošetřovné jen u dětí do 10 roků (mladší než 10 roků)
  • Nárok na ošetřovné je jen 9 kalendářních dní (nebo 16 kalendářních dní u samoživitelů/samoživitelek)
  • Ošetřovné je vy výši 60% z redukovaného vyměřovacího základu

Co se týká věku, tak pokud vaše dcera měla 10 roků již v březnu, tak aktuálně (podle platných podmínek) na ošetřovné nárok nemáte.

U ošetřovného je rozhodující věk dítěte k datu zahájení OČR. Pokud by dcera dosáhla 10 roků během doby čerpání OČR, pak by to bylo v pořádku. Pokud už ale má 10 roků v době zahájení OČR, pak nárok není. V době začátku OČR tedy musí být mladší než 10 roků.

Nárok byste měla pouze v případě, že by dcera byla nemocná, a její zdravotní stav vyžadovala ošetřování od jiné osoby. Pak je možné čerpat ošetřovné i na starší dítě (nebo jiného člena společné domácnosti).

Vláda minulý týden schválila pouze jedinou změnu, která se týká aktuálních podmínek ošetřovného.

A to, že by se doba na OČR prodloužila po celou dobu, co budou případně zavřené školy. Tato změna, ale zatím neprošla schválením v parlamentu – pro změnu je nutná změna zákona (dá se ale čekat, že vzhledem ke zvažovanému plošnému uzavření i 1 stupně základních škol od 14. 10. 2020).

O tom, že by se změnily i další podmínky pro ošetřovné (například že by byl nárok i u zdravých dětí do 13 roků, nebo že by bylo ošetřovné opět 80%, či ošetřovné i pro OSVČ, jako tomu bylo během jara 2020), zatím nejsou žádné informace.

To se ale může rychle změnit. Na jaře také vláda nejprve zavřela školy a až následně začala řešit ošetřovné a další formy podpory (vláda může případné změny vyhlásit i se zpětnou platností).

Každopádně nyní, v tuto chvíli, byste nárok na ošetřovné na dceru neměla.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Ošetřovné:

Má manžel nárok na paragraf na dítě během mojí rodičovské dovolené?

-

Dobrý den, čeká mě operace a hospitalizace v nemocnici. Jsem na rodičovské dovolené a mám 11ti měsíční dceru. Chci se zeptat, jak je to s čerpáním ošetřování člena rodiny? Má na ní manžel nárok, pokud já budu hospitalizovaná, budu po operaci a nebudu se moci o dceru chvíli starat? Děkuji s pozdravem

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – dítě nad 10 let

-

Dobrý den, syn před rokem onemocněl artritidou. Do 10 let nebyl s ošetřovným problém. Nyní je mu 10 let, jak se řeší ošetřovné v tomto případě? Někdy nastanou dny, kdy není schopen vstát z postele, každý pohyb je problém. Přeci ho nemohu nechat doma samotného. Dovolenou už mám z těchto důvodů vyčerpanou. Neplacené volno nepřichází […]

Zobrazit odpověď

Krátkodobé střídání na OCŘ při hospitalizaci (dítě v nemocnici)

-

Manželka je delší dobu (10 dní) na OČR s hospitalizovaným synem v nemocnici. Rád bych ji krátkodobě vystřídal (1-2 dny). Je možné toto provést bez nutnosti, aby se složitě měnilo OČR – například střídáním o víkendu nebo mimo její pracovní dny?

Zobrazit odpověď

Nárok na ošetřovné – žena na RD v nemocnici

-

Dobrý den, jsem na RD s ročním dítětem a jsem momentálně hospitalizovaná. O dítě se musí postarat manžel. Má nárok na ošetřovné na dítě? Kdo ošetřovné vystavuje? Pediatr, nemocnice? Nebo má být ošetřovné přímo na mě? Děkuji

Zobrazit odpověď