Nárok na podporu v nezaměstnanosti při dlouhodobé pracovní neschopnosti

Dobrý den, prosím o radu, zda má manžel nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Od roku 1992 je zaměstnaný u jednoho zaměstnavatele a marodil minimálně. V roce 2019 onemocněl a byla mu vystavena dočasná pracovní neschopnost od 13.5 do 29. 2. 2020.

1. 3. 2020 nastoupil zpět do zaměstnání, ale pro přetrvávající zdravotní problémy nastoupil opět na nemocenskou 8. 6. 2020. Bylo požádáno o přiznání invalidity.

Dne 14. 10. 2020 byl vydán posudek o invaliditě 1. stupně. K 13. 11. 2020 musí ze zákona ukončit pracovní neschopnost. Proto chtěl nastoupit do zaměstnání, ale zaměstnavatel prý pro něj nemá práci, zatím musí vybrat dovolenou a pak prý může být na neplaceném pracovním volnu.

Bude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud dostane výpověď? Dle našich výpočtů, nepracoval za poslední 2 roky 12 měsíců.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Marcela, 13.11.2020 10:58

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 13.11.2020 17:46 napsal/a:
 

Dobrý den,

Máte sice pravdu, že jednou z hlavních podmínek, pro nárok na podporu v nezaměstnanosti je to, aby měl nezaměstnaný „odpracováno“ minimálně 12 měsíců za poslední dva roky.

Slovo „odpracováno“ je napsáno v uvozovkách záměrně. Nejde totiž o to, že by bylo nutné v posledních dvou letech pracovat ve smyslu přítomnosti na pracovišti.

Ono se to dosti často poněkud mylně vykládá tak, že pro nárok na podporu, musí mít člověk nějakou skutečně odpracovanou dobu. V praxi (podle zákona) je to ale trochu jinak.

Podstatné je, aby v posledních 2 letech bylo alespoň 12 měsíců doby účasti důchodového pojištění.

Viz paragraf 39, zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb.:

§ 39 PODPORA V NEZAMĚSTNANOSTI A PODPORA PŘI REKVALIFIKACI

(1) Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který 

a) získal v rozhodném období (§ 41) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu v délce alespoň 12 měsíců (dále jen „předchozí zaměstnání“); překrývají-li se doby důchodového pojištění, započítávají se jen jednou,

I v případě, že byl Váš manžel dlouhodobě nemocný, a fakticky nepracoval, jeho pracovní poměr stále trval. Díky tomu, se mu tato doba započítává úplně stejně, jako by normálně chodil do zaměstnání.

To, že byl delší dobu v pracovní neschopnosti, tedy ničemu nevadí. Protože podle zákona o důchodovém pojištění se doba dočasné pracovní neschopnosti považuje za „omluvený důvod“.

Tj. i když během jeho nemoci za něj zaměstnavatel neodváděl sociální (důchodové) pojištění, přesto se mu tato doba započítává, jako doba účasti na důchodovém pojištění.

To znamená, že pokud Váš manžel dostane výpověď (nebo ukončí pracovní poměr výpovědí ze své strany nebo případně dohodou), tak to při posuzování nároku na podporu v nezaměstnanosti bude bráno tak, jako by poslední dva roky nepřetržitě pracoval.

Na podporu v nezaměstnanosti tím pádem bude mít určitě nárok.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,