Nárok na podporu v nezaměstnanosti po rodičovské

Dobrý den. Jsem na rodičovské dovolené, která mi končí letošní rok 2020 v měsíci květen. Rodičovská byla do 4 let věku dítěte.

V loni jsem dala výpověď ze zaměstnání, jelikož jsem se na pozici nechtěla vracet. Po skončení rodičovské se budu hlásit na Úřad práce.

Můj dotaz zní. Budu mít nárok na nějakou podporu, dávky, když jsem dala během rodičovské dovolené sama výpověď ze zaměstnání? Nebo jsem se měla již hlásit na Úřad práce během rodičovské dovolené, když jsem dala výpověď ze zaměstnání?

Moc děkuji

Dotaz poslal/a: Pavla F., 29.03.2019 08:03
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 29.04.2020 12:58 napsal/a:

Dobrý den,

Po skončení rodičovské dovolené máte nárok na podporu v nezaměstnanosti. A to, i když vaše zaměstnání již skončilo před delší dobou.

Jednou z hlavních podmínek, pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, je minimálně 12 měsíců účasti na důchodovém pojištění v posledních dvou letech. To ale neznamená, že byste v posledních 2 letech musela minimálně 12 měsíců pracovat (nebo podnikat).

Do oněch 12 měsíců se započítává i náhradní doba důchodového pojištění, kam spadá i péče o dítě do 4 roků. Tedy doba, kdy jste byla doma s dítětem na rodičovské dovolené.

Výše podpory po skončení rodičovské se ve vašem případě ale nedá spočítat na základě vaší mzdy v zaměstnání. To by bylo možné, jen pokud by vaše zaměstnání neskončilo během rodičovské.

V tomto případě, kdy jste již nějakou dobu bez zaměstnání, se podpora stanoví na základě průměrné mzdy v ČR:

  • První dva měsíce 15% z průměrné mzdy v ČR – v roce 2020 je to 5 015 Kč
  • Druhé dva měsíce 12% z průměrné mzdy v ČR – v roce 2020 je to 4 012 Kč
  • Zbytek doby (1 – 7 měsíců) 11% z průměrné mzdy v ČR – v roce 2020 je to 3 678 Kč

Kromě podpory v nezaměstnanosti můžete mít nárok i na „běžné“ sociální dávky. Jako například příspěvek by bydlení, přídavky na dítě. Nebo také na dávky pomoci ve hmotné nouzi – příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení.

U těchto sociálních dávek bude záležet na tom, jaké jsou příjmy vás a vaší rodiny (příjmy všech osob, se kterými byste byla pro konkrétní dávky posuzována). Pokud žijete s manželem/partnerem, pak bude nárok na další dávky záviset na tom, jaké jsou jeho příjmy.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2020:

Výpočet podpory v nezaměstnanosti – ukončení zaměstnání ve zkušební době

-

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu na výpočet podpory v nezaměstnanosti, konkrétně mě zajímá, jak je určen průměrný čistý výdělek z posledního zaměstnání (za jaké období je počítán?). Popíši svoji situaci – dal jsem výpověď ze strany zaměstnance, po splnění všech podmínek mám nárok po dobu 5 měsíců na 45 % průměrné čisté mzdy. Moje […]

Zobrazit odpověď

Výpočet průměrného výdělku a čerpání dovolené

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda ovlivní výši průměrného čistého výdělku (PČV) pro Úřad práce, pokud budu v rozhodném období pro výpočet výdělku čerpat dovolenou. Mám podat výpověď tak, aby se PČV počítal z období, kdy nebyla čerpána dovolená nebo z období, kdy byla čerpána nebo je to lhostejné? Jak by to bylo, pokud by […]

Zobrazit odpověď

Výpočet podpory v nezaměstnanosti OSVČ – pozastavení živnosti

-

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu. Od května 2018 jsem pracoval u firmy jako zaměstnanec na hlavní pracovní poměr. Tento pracovní poměr trval do konce roku 2019. Zároveň s tím jsem celý rok 2019 pracoval na živnostenský list, jako vedlejší samostatně výdělečnou činnost. Za rok 2019 jsem tedy podával vlastní daňové přiznání. Od […]

Zobrazit odpověď

Evidence na Úřadu práce v době, kdy jsem na nemocenské

-

Dobrý den, dne 31. 12. 2020 mi skončí můj pracovní poměr. Pracovní poměr mám na dobu určitou a zaměstnavatel se již jasně vyjádřil, že o prodloužení neuvažuje. Od 24. 11. 2020 jsem na nemocenské, a ještě minimálně jeden měsíc budu (možná i o něco déle). Musím se evidovat do tří pracovních dnů na Úřadu práce, […]

Zobrazit odpověď