Nárok na podzimní kompenzační bonus – soukromá psychologická poradna

Dobrý den, mám soukromou psychologickou poradnu.

Byl stanoven zákaz vycházení kromě cesty do práce, nákupu či zdravotnických zařízení. Proto moji klienti nemohli využít mých služeb.

Mám proto nárok na podzimní kompenzační bonus?

Dotaz poslal/a: Jana G., 07.12.2020 10:39
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 08.12.2020 16:31 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud pominu zákaz nočního vycházení, tak během epidemie zákaz vycházení jako takový neplatil. Vláda pouze vyhlásila omezení volného pohybu. Pravidla se průběžně měnila, ale po většinu doby platilo, že pro „cesty do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb, včetně zajištění nezbytného doprovodu příbuzných a osob blízkých, a zařízení veterinární péče“ žádné omezení neplatilo.

Osobně se tedy domnívám, že jak samotný provoz vaší ordinace, tak případná možnost cestovat do ní (pro vás i vaše klienty), omezena nebyla. Vycházím zde ze zkušenosti, ze svého okolí, kdy vím, že někteří lidé psychologickou poradnu navštěvovali i během nouzového stavu a ta fungovala bez omezení.

Pokud se na vás žádné přímé omezení nevztahovalo, pak vám nevzniká nárok na podzimní kompenzační bonus.

Ten je, podle příslušného zákona (zákon číslo 461/2020 Sb.), podmíněn mimo jiné tím, že vaše činnost byla přímo zakázána nebo omezena některým vládním opatřením (nebo opatřením jiného státního orgánu). Pokud tomu tak nebylo, tak na kompenzační bonus nárok není.

Viz paragraf 6, zákon 461/2020 Sb.:

§ 6 Předmět kompenzačního bonusu

(1) Předmětem kompenzačního bonusu je výkon samostatné výdělečné činnosti nebo výkon činnosti společnosti s ručením omezeným, které je subjekt kompenzačního bonusu společníkem, a to v kalendářním dni, ve kterém byla tato činnost bezprostředně zakázána nebo omezena opatřením podle § 1. 

(2) Předmětem kompenzačního bonusu je také výkon samostatné výdělečné činnosti nebo výkon činnosti společnosti s ručením omezeným, které je subjekt kompenzačního bonusu společníkem, a to v kalendářním dni, ve kterém byla tato činnost alespoň z 80 % vyloučena v důsledku bezprostředního zákazu nebo omezení opatřením podle § 1 vztahujícího se na 

a) odběratele zboží, služeb nebo jiných výstupů subjektu kompenzačního bonusu, nejedná-li se o činnost subjektu kompenzačního bonusu, jejíž výstupy lze bez zásadních obtíží poskytovat jinému odběrateli, nebo

b) osobu, v jejíchž prostorách je činnost subjektu kompenzačního bonusu vykonávána, nejedná-li se o činnost subjektu kompenzačního bonusu, kterou lze bez zásadních obtíží vykonávat jinde.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď