Nárok na porodné – otec dítěte je začínající OSVČ

Hezký den, chtěla bych se zeptat:

Já jako nastávající matka, jsem od srpna 2020 nezaměstnaná. Přítel byl od července 2020, asi 3 měsíce nezaměstnaný a poté začal dělat na živnost.

Daňové přiznání bude podávat až v roce 2021. Můj dotaz zní, čím má doložit své příjmy?

Když přiznání ještě nepodal a dcera se nám narodí koncem prosince nebo na začátku ledna.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Simona K., 14.12.2020 6:55

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 14.12.2020 13:08 napsal/a:
 

Dobrý den,

Datum, kdy se vám narodí dcera, bude mít vliv na to, za jaké období se budou posuzovat příjmy pro nárok na porodné.

Pokud by se dcera narodila ještě v prosinci, tak se budou posuzovat příjmy za červenec až září 2020 (poslední ukončené čtvrtletí před porodem). Pokud se ale dcera narodí až v lednu 2021, pak se budou posuzovat příjmy za říjen až prosinec.

Jako příjem by se pak počítala například podpora v nezaměstnanosti, pokud ji některý z vás dvou v rozhodném období dostával. Nebo třeba i nemocenské dávky (například pokud byste byla na rizikovém těhotenství), peněžitá pomoc v mateřství apod.

Pokud do rozhodného období, pro výpočet nároku na porodné, bude spadat i doba, kdy váš přítel již podnikal, tak se mu bude počítat i příjem z podnikání.

Vzhledem k tomu, že je to začínající živnostník, tak se mu nemohou počítat skutečné příjmy (ty se počítají až případně na základě posledního podaného daňového přiznání).

Jako příjem se mu tedy bude počítat „teoretický“ příjem ve výši minimálně 8500 Kč měsíčně. To je dáno ustanovením příslušného zákona, zákon číslo 117/1995 Sb., paragraf 5:

(6) Vykonává-li osoba podle svého prohlášení v rozhodném období samostatnou výdělečnou činnost, avšak v předcházejícím zdaňovacím období samostatnou výdělečnou činnost nevykonávala, započítává se jí jako příjem z této činnosti do rozhodného příjmu

a) za každý měsíc, v němž vykonávala samostatnou výdělečnou činnost jako hlavní činnost, částka odpovídající 25 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství, nebo

b) za každý měsíc, v němž vykonávala samostatnou výdělečnou činnost jako vedlejší činnost, částka, kterou uvede ve svém prohlášení o příjmu.

Abyste měla nárok na porodné, pak průměrný příjem v rozhodném období (červenec – září nebo říjen – prosinec), nesmí přesáhnout 2,7 násobek životního minima.

Aktuálně by se jednalo o příjem maximálně do 23 544 Kč. Ten by měl platit jak v prosinci 2020, tak i v lednu 2021 (pro rok 2021 se neplánuje žádné zvýšení životního minima, nebo jiné změny, které by měly vliv na nárok na porodné).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,