Nárok na příspěvek pro OSVČ s onemocněním COVID

Dobrý den, měla bych prosím dotaz ohledně svého bratra.

Pracuje jako OSVČ –  instalatér, topenář. V současné době je už 14 dní nemocný, má COVID a je v domácím ošetření.

Bude mít nějaký nárok na finanční podporu?

Děkuji.

Dotaz poslal/a: Jaroslava, 14.11.2020 16:22
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 14.11.2020 20:05 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud je Váš bratr aktuálně nemocný, a pokud si jako OSVČ platil nemocenské pojištění, pak by mu od 15 dne nemoci mohl vznikat nárok na nemocenské dávky. Jejich výše se odvíjí od vyměřovacího základu (a výše měsíční platby na nemocenské pojištění).

Pozor jen na to, že nemocenské pojištění, je něco úplně jiného, než zdravotní a sociální pojištění, které si OSVČ musí platit povinně ze zákona. Nemocenské pojištění je dobrovolné (a nemalá část OSVČ si ho vůbec neplatí).

Pokud si Váš bratr nemocenské pojištění neplatil, pak mu nárok na nemocenskou nevzniká.

Co se týká případného kompenzačního bonusu (podpory pro OSVČ během epidemie), tak na ten dle mého, také nebude mít nárok.

Během podzimu mají na kompenzační bonus (aktuálně je to maximálně 24 000 Kč za říjen a listopad 2020, resp. 500 Kč za jeden kalendářní den v období od 4. 10. 2020 do 21. 11. 2020), nárok pouze ti OSVČ, jejichž podnikání bylo přímo omezeno/zakázáno příslušným mimořádným opatřením (nařízením vlády nebo jiné státní instituce).

Pokud se nepletu, tak instalatérům možnost podnikat nebyla omezena (na rozdíl třeba od restaurací, kadeřnictví, řady obchodů nebo různých provozoven služeb).

Na základě Vašeho stručného dotazu pochopitelně nemohu kvalifikovaně posoudit, zda Vás bratr případně splňuje podmínky pro nárok na kompenzační bonus během epidemie.

Doporučuji vám podívat se například na webové stránky Finanční správy, nebo případně na web Ministerstva financí, nebo se můžete podívat například sem, kdo má nárok a jaké jsou podmínky pro kompenzační bonus za říjen a listopad 2020.

Jinak mě moc nenapadá, na jakou podporu by mohl mít Váš bratr nárok. Pokud by nyní přerušil podnikání, mohl by mít případně nárok na podporu v nezaměstnanosti (pokud by splnil příslušné podmínky).

Případně jsou zde i sociální dávky hmotné nouze (vyřizují se na Úřadu práce), ale opět nemám žádné informace na to, abych si troufala posuzovat, zda by na ně mohl mít nárok.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Hmotná nouze:

Těhotenství a úřad práce – mám nárok na nějaký příspěvek?

-

Dobrý den, byla jsem krátce zaměstnaná a propuštěná ve zkušební době ze strany zaměstnavatele. V té době už jsem byla těhotná, ale teprve na začátku, takže jsem to nikomu nesdělovala. Zaregistrovala jsem se na ÚP a čekala na potvrzení těhotenství od lékaře, což se potvrdilo. Chci se zeptat, jaká mám práva a povinnosti na ÚP […]

Zobrazit odpověď

Nárok na sociální dávky během nezaměstnanosti?

-

Dobrý den, prosil bych o radu. Mám maminku, která je hlášená na ÚP, kde jí vypočítali podporu 10 400 Kč. Před tím nikdy na ÚP nebyla hlášená. Jenom nájem včetně energií dělá 7 400 Kč. Má nárok na nějakou sociální dávku, kromě příspěvku na bydlení? Děkuji

Zobrazit odpověď

Na co mám nárok po skončení rodičovské?

-

Dobrý den, jestli mohu, chtěla bych poprosit o radu. Moje dcera teď 3. 10. 2022 bude mít 2 roky. Příští rok v březnu 2023, mi končí rodičovský příspěvek, a v Havířově jsou jen jedny jesle. Když jsem chtěla rezervovat místo, tak mi řekli, že mají plno až do srpna 2023. Já si tudíž nemůžu hledat […]

Zobrazit odpověď

Kde získat příspěvek, když jsem bez příjmu?

-

Dobrý den, vrátila jsem se ze zahraničí, kde jsem byla 15 let. Bez příjmu, takže ze zahraničí nemám nárok na důchod. V Čechách mám odpracovanou povinnou dobu a do důchodu už jsem mohla jít před pěti lety. Mám podanou žádost. Ale na vyřízení mají 90 dní a já už nemám žádné peníze. Je možné dostat […]

Zobrazit odpověď