Nástup do zaměstnání po rodičovské dovolené

Dobrý den,

dcera měla 9.6.2020 3 roky. Rodičovskou dovolenou jsem si prodloužila do konce roku 2020. V zaměstnání mám pracovní poměr na dobu neurčitou, nepodepsala jsem v zaměstnání žádný formulář ohledně trvání délky rodičovské dovolené (ale myslím, že ze zákona drží zaměstnavatel místo 3 roky).

Zaměstnavatel se zatím nijak nevyjádřil, jestli mě dále chce? Na koho se v tomto případě obrátit? Měla bych nárok na odstupné při výpovědi od zaměstnavatele?

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Šárka, 10.06.2020 21:40
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 11.06.2020 10:13 napsal/a:

Dobrý den,

Jsou zde dvě různé věci. Tou první je rodičovský příspěvek a jeho čerpání. Rodičovský příspěvek je sociální dávka, kterou vám vyplácí Úřad práce. Na ten můžete mít nárok až do 4 roků dítěte. Podle toho, jak dlouho dobu si zvolíte, se vám pak vyplácí měsíční příspěvek (částka 300 000 Kč se rozpočítává na počet měsíců).

Druhá věc, je rodičovská dovolená. Ta s rodičovským příspěvkem příliš nesouvisí. Je možné čerpat rodičovský příspěvek a při tom dále chodit do zaměstnání. Nebo naopak být na rodičovské dovolené a nedostávat již rodičovský příspěvek.

Rodičovská dovolená je překážka v práci na straně zaměstnance, kterou je zaměstnavatel povinen omluvit (dle zákoníku práce). Na délce rodičovské dovolené se můžete se zaměstnavatelem domluvit. Maximálně ale do dne, kdy dítě dosáhne 3 let.

Posledním dnem, kdy máte nárok na rodičovskou dovolenou je tedy den, kdy má dítě 3 narozeniny. Následující den byste měla nastoupit do zaměstnání. Resp. od tohoto data již není vaše nepřítomnost v zaměstnání ze strany zaměstnavatele omluvena – pokud se v zaměstnání nedomluvíte jinak.

Pokud byste chtěla doma s dítětem zůstat déle, můžete zaměstnavatele požádat o poskytnutí neplaceného volna. Na to již ale není automaticky nárok. Záleží to na zaměstnavateli, jestli vám jej poskytne nebo ne.

Po skončení rodičovské dovolené vás zaměstnavatel musí zaměstnat – má povinnost podržet vaše pracovní místo. Resp. může vám nabídnout adekvátní náhradu.

Dále to pak záleží na jednání se zaměstnavatelem. Zaměstnavatel vás může propustit, pak máte nárok na standardní výpovědní dobu 2 měsíce + odstupné podle odpracovaných roků, tj. zřejmě na 3 měsíce.

Nebo můžete dát výpověď vy, pak na odstupné nemáte nárok. Nebo se zaměstnavatelem můžete uzavřít dohodu o ukončení pracovního poměru a pak záleží na tom, co si se zaměstnavatelem dohodnete. Od tohoto je to dohoda.

Pokud měla vaše dcera 9. 6. 2020 narozeniny, pak od 10. 6. 2020 již nejste na rodičovské dovolené (můžete mít i nadále nárok na rodičovský příspěvek, ale rodičovská dovolená skončila).

Měla byste tedy co nejdříve kontaktovat zaměstnavatele a řešit svůj nástup do zaměstnání, nebo si v zaměstnání domluvit čerpání neplaceného volna.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď