Nekomunikace exekutora – jak zjistit informace?

Dobrý den,

Manželka zcela náhodou zjistila, že si exekutor zjišťoval informace o jejím bankovním účtu. Není si vědoma žádného dluhu natož exekuce. Na opakované dotazy, oč se jedná, exekutor nereaguje.

Mohl bych se prosím zeptat jak postupovat a získat informaci oč se jedná?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Jan D., 15.12.2020 8:37
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 15.12.2020 16:13 napsal/a:

Dobrý den,

exekuce obvykle probíhá, podle přesně stanovených pravidel. Na začátku podává věřitel vybranému exekutorovi návrh na zahájení exekuce.

Na základě tohoto návrhu se exekutor obrací na soud s žádostí o vydání soudního pověření pro výkon exekuce. Tedy za předpokladu, že věřitel (oprávněný) disponuje pravomocným a vykonavatelným exekučním titulem.

Do té doby, než soud pověří exekutora výkonem exekuce, není exekutor oprávněn vymáhat exekuci. Není ani oprávněn zjišťovat jakékoliv informace, o majetku případného dlužníka.

Pokud si exekutor zjišťuje informace o majetku vaší manželky, pak tak může činit jen na základě nějakého soudního pověření. Měl by tedy existovat nějaký záznam.

Jakmile soud rozhodne o tom, že je exekutor pověřen výkonem exekuce, má již exekutor pravomoc zjistit si různé informace, nebo i vydávat příslušné příkazy.

Exekutor pak má možnost kontaktovat registr bankovních účtů, který spravuje ČNB. Zde si dohledá číslo účtu a finanční ústav. Následně pak může směřovat své dotazy na příslušnou banku. Atd.

Exekutor má současně povinnost, do 15 dní informovat dlužníka o svém pověření k provedení exekuce. A případně jej vyzvat, k dobrovolné úhradě dluhu.

Je tedy možné, že vás exekutor ještě bude kontaktovat.

Informace o zahájených exekucích, jsou také evidovány v centrální evidenci exekucí – viz. www.ceecr.cz.

Nahlížení do registru je ale zpoplatněno. Můžete do něj nahlížet buď přímo přes výše uvedený odkaz, nebo využít nějakého oficiálního prostředníka, jako například zde, případně i na dalších místech na internetu.

Také se můžete zkusit obrátit na soud v místě trvalého bydliště vaší manželky. Tam by případně měl být záznam o nějakém soudním rozhodnutí, kterým byl exekutor pověřen k výkonu exekuce (o exekuci zpravidla rozhoduje okresní soud v místě trvalého bydliště dlužníka (v Praze to bude městský soud)).

Nic moc dalšího, mě nenapadá. Kromě již vámi zmíněného pokusu, o přímou komunikaci s exekutorem.

Pokud má exekutor pověření od soudu, tak se zjišťováním informací o účtu vaší manželky, nedopouští ničeho protiprávního.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Exekuce:

Exekuce – mám srážky ze mzdy a účet v bance v mínusu

-

Dobrý den, chci se zeptat na exekuci. Strhávají mi peníze ze mzdy, plus mi bankovní účet šel do minusu na dlužnou částku. Na účtu jsem neměl nic. Takže exekutorovi se posílají peníze ze mzdy a zbytek peněz mi jde na účet, který je v mínusu. Tím jsem bez financí  – mám nárok na nezabavitelnou částku nebo […]

Zobrazit odpověď

Exekuce na účet v bance – příspěvek na bydlení

-

Dobrý den, chci se zeptat: Mám účet, na který mi chodí jen příspěvek na bydlení. Může mi exekutor zablokovat účet? Děkuji

Zobrazit odpověď

Jak žádat o ponechání minima po exekuci ze starobního důchodu

-

Dobrý den, bratrovi byl v lednu přiznán starobní důchod, ale je v exekuci. Důchod má minimální, méně než 8 tisíc. Do teď ho dostával, ale nyní mu byl obstaven účet a důchod mu zabavili. Jaký je postup, aby mu nechali nezabavitelnou část. Na sociálce mu neporadili. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Nemocenská na DPČ od sociálky a insolvence

-

Dobrý den, již dva roky pracuji na DPČ a mám 12000 Kč hrubého měsíčně. V prosinci 2021 a v lednu 2022 jsem byla na neschopence. Prosinec mi platil zaměstnavatel a leden sociálka. Od sociálky jsem měla mít zaplacených 26 dní a obdržela jsem pouze 2082Kč. Je to reálné anebo udělali chybu? Mohu případně chybu reklamovat? […]

Zobrazit odpověď