Nekomunikace exekutora – jak zjistit informace?

Dobrý den,

Manželka zcela náhodou zjistila, že si exekutor zjišťoval informace o jejím bankovním účtu. Není si vědoma žádného dluhu natož exekuce. Na opakované dotazy, oč se jedná, exekutor nereaguje.

Mohl bych se prosím zeptat jak postupovat a získat informaci oč se jedná?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Jan D., 15.12.2020 8:37

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 15.12.2020 16:13 napsal/a:
 

Dobrý den,

exekuce obvykle probíhá, podle přesně stanovených pravidel. Na začátku podává věřitel vybranému exekutorovi návrh na zahájení exekuce.

Na základě tohoto návrhu se exekutor obrací na soud s žádostí o vydání soudního pověření pro výkon exekuce. Tedy za předpokladu, že věřitel (oprávněný) disponuje pravomocným a vykonavatelným exekučním titulem.

Do té doby, než soud pověří exekutora výkonem exekuce, není exekutor oprávněn vymáhat exekuci. Není ani oprávněn zjišťovat jakékoliv informace, o majetku případného dlužníka.

Pokud si exekutor zjišťuje informace o majetku vaší manželky, pak tak může činit jen na základě nějakého soudního pověření. Měl by tedy existovat nějaký záznam.

Jakmile soud rozhodne o tom, že je exekutor pověřen výkonem exekuce, má již exekutor pravomoc zjistit si různé informace, nebo i vydávat příslušné příkazy.

Exekutor pak má možnost kontaktovat registr bankovních účtů, který spravuje ČNB. Zde si dohledá číslo účtu a finanční ústav. Následně pak může směřovat své dotazy na příslušnou banku. Atd.

Exekutor má současně povinnost, do 15 dní informovat dlužníka o svém pověření k provedení exekuce. A případně jej vyzvat, k dobrovolné úhradě dluhu.

Je tedy možné, že vás exekutor ještě bude kontaktovat.

Informace o zahájených exekucích, jsou také evidovány v centrální evidenci exekucí – viz. www.ceecr.cz.

Nahlížení do registru je ale zpoplatněno. Můžete do něj nahlížet buď přímo přes výše uvedený odkaz, nebo využít nějakého oficiálního prostředníka, jako například zde, případně i na dalších místech na internetu.

Také se můžete zkusit obrátit na soud v místě trvalého bydliště vaší manželky. Tam by případně měl být záznam o nějakém soudním rozhodnutí, kterým byl exekutor pověřen k výkonu exekuce (o exekuci zpravidla rozhoduje okresní soud v místě trvalého bydliště dlužníka (v Praze to bude městský soud)).

Nic moc dalšího, mě nenapadá. Kromě již vámi zmíněného pokusu, o přímou komunikaci s exekutorem.

Pokud má exekutor pověření od soudu, tak se zjišťováním informací o účtu vaší manželky, nedopouští ničeho protiprávního.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,