Jak dlouho mohu být na nemocenské?

Dobrý den,

chtěla bych se prosím Vás informovat, jak dlouho mohu být na nemocenské, když jsem evidována na UP. V lednu to bude rok, jak jsem na nemocenské, a po celý ten čas jsem, jak říkám na UP.

Děkuji za odpověď, můžete mi prosím odepsat na email

Děkuji

Dotaz poslal/a: Lubica K., 20.10.2020 8:00

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.10.2020 19:08 napsal/a:
 

Dobrý den,

V dotazu nepíšete, zda se vám jedná jen o samotnou dobu trvání pracovní neschopnosti. Nebo zda se jedná o dobu, po kterou případně máte nárok na nemocenské dávky.

Na nemocenské dávky můžete mít nárok i na Úřadu práce – pokud byla pracovní neschopnost zahájena do 7 dní od skončení zaměstnání.

I v takovém případě platí, že maximální doba, po kterou máte nárok na nemocenské dávky, je 380 dní (tj. rok a „kousek“). Viz paragraf 26, zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb.:

§ 26

 (1) Podpůrčí doba u nemocenského začíná 15. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 15. kalendářním dnem nařízené karantény a končí dnem, jímž končí dočasná pracovní neschopnost nebo nařízená karanténa, pokud nárok na nemocenské trvá až do tohoto dne; podpůrčí doba však trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízení karantény, pokud se dále nestanoví jinak. V období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 podpůrčí doba začíná 22. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 22. kalendářním dnem nařízené karantény.

V některých případech je pak možnost prodloužení doby výplaty nemocenských dávek. A to až o dalších 350 dní. Děje se tak na základě posudku u lékaře – pokud se dá očekávat, že váš zdravotní stav během krátké doby zlepší, viz paragraf 27:

§ 27

Po uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26 se nemocenské vyplácí na základě žádosti pojištěnce po dobu stanovenou v rozhodnutí orgánu nemocenského pojištění podle vyjádření lékaře orgánu nemocenského pojištění, který vyplácí nemocenské, pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26, nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti; takto lze postupovat i opakovaně, přičemž při jednotlivém prodloužení výplaty nemocenského nesmí být doba tohoto prodloužení delší než 3 měsíce. Nemocenské lze podle věty první vyplácet celkem nejdéle po dobu 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26.

Výše uvedené dva body se týkají nároku na nemocenské dávky. Co se týká samotné pracovní neschopnosti (neschopenky), u které nemáte nárok na nemocenské dávky, tak tam zpravidla není žádné časové omezení. Resp. o ukončení pracovní neschopnosti by měl rozhodovat váš lékař, na základě vašeho zdravotního stavu.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,