Nemocenská po ukončení pracovního poměru na dobu určitou

Dobrý den,

zajímá mě, jak se vyplácí, a z čeho se počítá nemocenská? V případě, že člověk onemocní týden před ukončením smlouvy na dobu určitou, tedy v době nemocenské zaměstnanec zjistí, že mu smlouva nebyla prodloužena.

Na jak dlouho může být nemocenská, zda-li se nekrátí po ochranné době a počítá se z platu i dlouhodobě?

Díky za odpověď

Dotaz poslal/a: Luboš, 09.12.2020 8:24
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 10.12.2020 19:04 napsal/a:

Dobrý den,

Za prvních 14 dní pracovní neschopnosti, má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele (60% z průměrného redukovaného výdělku), kterou dostává jen za skutečně neodpracované hodiny (směny).

Od 15 dne na neschopence je nárok na nemocenské dávky (60 – 72% z redukovaného denního vyměřovacího základu), platí se za kalendářní dny.

Pokud zahájíte neschopenku týden před ukončením pracovního poměru na dobu určitou, tak to nemá vliv na výpočet, nebo na nárok nemocenské dávky. Ovlivní to jenom nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele.

Během prvního týdne neschopenky, vám bude náležet náhrada mzdy od zaměstnavatele za zameškané hodiny v zaměstnání. Během druhého týdne na neschopence, kdy vám už skončí pracovní poměr na dobu určitou, nebude mít nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele.

Od třetího týdne (od 15 dne na neschopence), budete mít nárok na nemocenské dávky. Nárok máte po celou dobu neschopenky (maximálně 380 dní). Výpočet nemocenské bude vycházet z vašich příjmů v posledním (již ukončeném) zaměstnání. V ničem se nebude lišit od situace, kdy byste byl dále zaměstnancem.

Rozdíl tedy bude pouze v tom, že během druhého týdne na neschopence, kdy již nebudete zaměstnaný, nebudete mít ani nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele (ta přísluší jenom zaměstnancům), ani zatím na nemocenské dávky (na ty je nárok až od 15 dne).

Po skončení zaměstnání, by vám tedy měl zaměstnavatel vyplatit poměrnou část výplaty za poslední měsíc + náhradu mzdy za týden na neschopence. V dalším měsíci vám pak začnou být vypláceny nemocenské dávky.

Po skončení neschopenky, pak jako nezaměstnaný můžete jít na Úřad práce, a pokud budete splňovat podmínky, budete mít nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď