Srážky z nemocenské při insolvenci

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.

Tím, že jsem nikdy nemarodila, tak nevím, jak se vyplácí dávky.

Před dvěma měsíci, mi byla povolena insolvence, před měsícem jsem musela podstoupit operaci, je to měsíc co nyní marodím.

Chtěla jsem se zeptat, jak se ty dávky vyplácí a zda mi strhnou i insolvenční částku?

Jsem matka samoživitelka, mé náklady na bydlení jsou 11100 i s poplatky a čistý příjem cca 22000kc, z toho je insolvenční částka 6200.

Bojím se, že teď nebude tak velký příjem a mám strach, abych zaplatila nájem a uživila syna i sebe.
Velmi děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Tereza H., 09.11.2020 8:48
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.11.2020 14:42 napsal/a:

Dobrý den,

Během pracovní neschopnosti, máte jako zaměstnanec nárok na dvě různé dávky. Prvních 14 dní vám zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy. Ta je ve výši 60% z průměrného hodinového výdělku (podléhá redukci). První 2 týdny dostáváte zaplaceny pouze skutečně zameškané směny (neodpracované hodiny).

Od 15 dne pracovní neschopnosti vám vzniká nárok na nemocenské dávky. Ty vyplácí stát (resp. ČSSZ – Česká správa sociálního zabezpečení). Od 15 dne jsou nemocenské dávky vypláceny za každý kalendářní den, včetně víkendů (sobot a nedělí), nebo i státních svátků.

Nemocenské dávky od 15 dne na neschopence jsou ve výši 60% z denního vyměřovacího základu (to je něco jiného, než z čeho se počítá náhrada mzdy za prvních 14 dní). Nemocenské dávky se postupně zvyšují. Od 15 dne je to 60%, od 30 dne je to 66%, a od 60 dne je to 72%.

Nemocenské dávky (jak náhrada mzdy od zaměstnavatele za prvních 14 dní na neschopence, tak i nemocenské dávky od 15 dne), patří mezi příjmy, které jsou postižitelné srážkami (exekučními/insolvenčními).

Částka, kterou vám ale případně strhnou z nemocenských dávek, není pevně dána. To, že vám z výplaty strhávají 6200 Kč, neznamená, že vám to samé budou strhávat i z nemocenské. Částka, kterou vám strhávají na insolvenci je dána výpočtem (který se řídí podle příslušného zákona).

Uvedu teoretický příklad:

Řekněme, že máte čistou mzdu 22000 Kč měsíčně a máte dvě děti. V takovém případě se srážka na insolvenci spočítá tak, že se nejprve určí nezabavitelná částka:

  • Za vás je to 7771,50 Kč
  • Za každé dítě je to 2590,50 Kč
  • Dohromady tedy 12 953 Kč = to je základní nezabavitelná částka

To, co zbude do zmíněných 22 000 Kč, se rozdělí na třetiny a insolvenční správce dostane dvě třetiny z toho zbytku. V mém teoretickém příkladu by to bylo 6030 Kč. Vám by pak z výplaty 22 tisíc korun zůstalo 12 953 Kč + 3015 Kč, dohromady tedy 15 970 Kč.

Analogicky se pak postupuje ve chvíli, kdy máte snížený příjem.

Nevím, na kolik přesně vám bude vycházet nemocenská (prvních 14 dní je to náhrada mzdy, která se počítá jinak než nemocenské dávky od 15 dne. Nemocenské dávky se navíc postupně zvyšují, podle délky nemoci).

Opět jen teoretický příklad:

Řekněme, že byste měla nemocenskou 14 000 Kč měsíčně (reálně to možná bude odlišná částka, neznám vaši hrubou mzdu ani další údaje).

V takovém případě by se vám po dobu nemoci vypočítávala srážka na insolvenci z této částky.

Opět by zde byla základní nezabavitelná částka 12 953 Kč (ta se nijak nemění). A z toho, co by zbývalo do těch 14 tisíc korun (nebo do částky, jakou budete ve skutečnosti dostávat), by insolvenční správce dostal opět dvě třetiny – při nemocenské 14 000 Kč by tedy insolvenční správce dostal 698 Kč, a vám by zůstalo 13 302 Kč.

Tedy o něco nižší částka, než jaká vám zůstává z výplaty, ale to je dáno tím, že během neschopenky máte snížený příjem.

Určitě vám nehrozí, že byste z nízké nemocenské musela insolvenčnímu správci dávat stejnou částku, jakou vám strhávají z výplaty.

Srážky při insolvenci se vypočítávají na základě vašeho aktuálního příjmu. Postup výpočtu je daný zákonem. A ten mimo jiné pamatuje na to, aby vám v každém případě zůstávala nezabavitelná částka.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Exekuce:

Exekuce – mám srážky ze mzdy a účet v bance v mínusu

-

Dobrý den, chci se zeptat na exekuci. Strhávají mi peníze ze mzdy, plus mi bankovní účet šel do minusu na dlužnou částku. Na účtu jsem neměl nic. Takže exekutorovi se posílají peníze ze mzdy a zbytek peněz mi jde na účet, který je v mínusu. Tím jsem bez financí  – mám nárok na nezabavitelnou částku nebo […]

Zobrazit odpověď

Exekuce na účet v bance – příspěvek na bydlení

-

Dobrý den, chci se zeptat: Mám účet, na který mi chodí jen příspěvek na bydlení. Může mi exekutor zablokovat účet? Děkuji

Zobrazit odpověď

Jak žádat o ponechání minima po exekuci ze starobního důchodu

-

Dobrý den, bratrovi byl v lednu přiznán starobní důchod, ale je v exekuci. Důchod má minimální, méně než 8 tisíc. Do teď ho dostával, ale nyní mu byl obstaven účet a důchod mu zabavili. Jaký je postup, aby mu nechali nezabavitelnou část. Na sociálce mu neporadili. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Nemocenská na DPČ od sociálky a insolvence

-

Dobrý den, již dva roky pracuji na DPČ a mám 12000 Kč hrubého měsíčně. V prosinci 2021 a v lednu 2022 jsem byla na neschopence. Prosinec mi platil zaměstnavatel a leden sociálka. Od sociálky jsem měla mít zaplacených 26 dní a obdržela jsem pouze 2082Kč. Je to reálné anebo udělali chybu? Mohu případně chybu reklamovat? […]

Zobrazit odpověď