Nemocenská nepřišla – zpoždění výplaty nemocenské

Dobrý den, mám nemocenskou od 22. 6. 2020 a za tento měsíc mi ještě nepřišly peníze.

Rád bych věděl, kde se stala chyba a kdy mi peníze přijdou.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Jarda, 23.11.2020 14:54
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 24.11.2020 15:40 napsal/a:

Dobrý den,

Pro výplatu nemocenských dávek obvykle není stanoven nějaký přesný, konkrétní termín. Platí zde jen obecná zákonná povinnost pro nemocenské dávky. A to že peníze, by měly být vyplaceny, do 30 dní, od předání příslušných podkladů pro výplatu dávky. Výplata nemocenské se provádí buď na účet v bance, nebo poštovní poukázkou na poštu.

Viz paragraf 110, zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb.:

(3) Dávky se vyplácejí nejpozději ve lhůtě do 1 měsíce následujícího po dni, v němž byl stanovený doklad pro nárok na výplatu dávky doručen okresní správě sociálního zabezpečení, je-li plátcem dávek okresní správa sociálního zabezpečení. Tato lhůta neběží po dobu, po kterou nejsou splněny podmínky pro výplatu dávky podle § 109 odst. 1.

Proč konkrétně u vás došlo ke zpoždění výplaty nemocenské, vám určitě neřeknu. Mohlo dojít k nějakému zpoždění na straně vašeho zaměstnavatele v předání podkladů na ČSSZ. Nebo to může být i nějaké zpoždění na straně ČSSZ.

V případě, že vám nebyly nemocenské dávky vyplaceny déle než 30 dní, ode dne předání žádosti o nemocenskou vašemu zaměstnavateli, nebo ode dne, kdy vám byla vystavena eNeschopenka, pak můžete vyplnit tento formulář: Žádost o prověření nevyplacené dávky nemocenského pojištění.

Nebo se můžete obrátit přímo na Call centrum ČSSZ na bezplatném telefonním čísle 800 050 248. Případně viz zde na webu ČSSZ, kde je uvedena i provozní doba Call centra.

Důvodů, pro zpoždění výplaty nemocenské může být více a já si opravdu netroufám odhadovat, proč konkrétně, k tomu došlo u vás. Zkuste kontaktovat přímo ČSSZ nebo případně vyplnit uvedený formulář a snad vám poradí více.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď