Neplacené volno po skončení rodičovské a nárok na mateřskou na druhé dítě

Dobrý den, mám dotaz: synovi 17. ledna 2021 budou tři roky, tudíž bych k 18. lednu 2021 měla nastoupit do práce.

Rodičovský příspěvek jsem si prodloužila o půl roku, jelikož se navyšoval. A také kvůli hlídání syna. V práci jsem se tedy chtěla dohodnout na nástupu v červenci. Smlouvu mám na neurčito.

Teď jsem zjistila, že jsem těhotná a nevím, jak situaci vyřešit, když nemohu nastoupit od ledna 2021, a nechci, aby mi zaměstnavatel dal výpověď a neměla bych pak nárok na mateřskou.

Prosím, zda byste poradil, jaké jsou možnosti, děkuji

Dotaz poslal/a: Lenka, 18.11.2020 22:19

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 19.11.2020 13:28 napsal/a:
 

Dobrý den,

Těch možností, jak řešit vaši situaci je hned několik několik. Na úvod nejprve k té krajní situaci, že by vám opravdu hrozila výpověď od zaměstnavatele po skončení rodičovské.

Pokud jste těhotná, tak nemůžete podle zákoníku práce dostat výpověď – těhotné ženě může dát zaměstnavatel výpověď jen ve velmi specifických případech. Například pokud dochází k zániku firmy. Řekněme ale, že byste se se zaměstnavatelem dohodla na ukončení pracovního poměru dohodou, s výpovědní dobou a odstupným. Nebo na nějakých podobných podmínkách ukončení pracovního poměru.

Nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), máte i po skončení zaměstnání, pokud je nástup na PPM v době do 180 dní od skončení pracovního poměru, ve kterém bylo zahájeno těhotenství.

Pokud byste byla těhotná řekněme od 1. 11. 2020 (jen teoretický předpoklad, abych uvedla konkrétní příklad, neznám skutečnost), pak by vám termín porodu vycházel na +/- 29. 7. 2021. Tj. začátek mateřské by byl nejdříve 3. 6. 2021. Což by bylo ještě v rámci ochranné doby 180 dní od případného skončení zaměstnání (to neskončí dřív než 18. 1. 2021).

Takže na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), byste u druhého dítěte měla nárok, i pokud byste v lednu 2021 ukončila zaměstnání.

Po skončení zaměstnání v lednu 2021, byste měla nárok i na podporu v nezaměstnanosti. Po celou dobu byste měla nárok i na dobíhající rodičovský příspěvek.

Můžete také v zaměstnání požádat od poloviny ledna o neplacené volno (třeba do toho zmiňovaného července). Zaměstnavateli nemusíte hlásit, že jste těhotná. Není to vaše povinnost (kterou by vám ukládal zákon).

Pokud byste byla na neplaceném volnu, pak byste také měla nárok na mateřskou na druhé dítě – váš pracovní poměr by nadále trval, to že byste před mateřskou byla na neplaceném volnu, by na výpočet výše PPM nemělo vliv.

Neplacené volno vám ale zaměstnavatel nemusí poskytnout. I když zde je situace složitější. Pro zaměstnavatele s neplaceným volnem nevznikají žádné extra náklady. Zdravotní pojištění by za vás i nadále platil stát (protože budete mít dále nárok na rodičovský příspěvek).

Nárok na neplacené ale volno v tomto případě, není v zákoníku práce přímo stanoven.

Na druhou stranu u soudů se již několikrát řešily situace, kdy rodič po rodičovské nemohl nastoupit do práce, protože neměl hlídání pro dítě. Zaměstnavatel odmítl dát neplacené volno a dal jim výpověď.

A soud to pak následně zrušil – zaměstnavatel má podle zákoníku povinnost „omluvit“ nepřítomnost zaměstnance v zaměstnání, pokud k tomu má zaměstnanec vážný důvod. Tím může být právě péče o dítě po skončení rodičovské, pokud pro něj není zajištěna školka nebo jiné hlídání.

Jak jsem ale již psala, v zákoníku práce to není explicitně uvedeno, a tak na neplacené volno není jasně daný nárok.

Je to více o dohodě se zaměstnavatelem, byť při následném řešení u soudu, by soud byl spíše na vaší straně. Řešení takové situace u soudu je ale vždy komplikovaná a nepříjemná záležitost.

Můžete se také domluvit se svým gynekologem/gynekoložkou, že vám prostě od 18. ledna 2021, napíše neschopenku z důvodu rizikového těhotenství.

Pokud vím, tak většina gynekologů je v tomto ohledu hodně rozumná. Pokud mu vysvětlíte svou situaci, pak věřím, že vám rizikové těhotenství napíše, i kdyby pro to nebyly objektivní lékařské důvody (i když i to je relativní, protože každé těhotenství je svým způsobem „rizikové“).

Pak byste po skončení rodičovské dovolené, od 18. 1. 2021 byla na neschopence, a někdy v polovině následujícího roku, rovnou z neschopenky zahájila druhou mateřskou.

Na výpočet výše mateřské by to opět nemělo žádný vliv. Po dobu neschopenky na rizikovém těhotenství, byste dostávala nemocenské dávky + dál byste měla nárok na rodičovský příspěvek.

Bylo by zde pro vás jen jedno omezení. A to, že by se na vás (tak jako u každé neschopenky), vztahoval režim povolených vycházek – maximálně 6 hodin denně v době mezi 7:00 až 19:00, což je určité omezení.

V zásadě je tedy hned několik způsobů, jak řešit vaši situaci tak, abyste bez problémů měla nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) i na druhé dítě.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , , ,