Nezaměstnanost a nemocenská – nárok na sociální dávky

Dobrý den, prosím, mám dotaz:

Od listopadu 2019 jsem nezaměstnaná, je mi vyměřena podpora v nezaměstnanosti (je mi 52 let). V lednu 2020 jsem byla cca 10 dní v nemocnici, jsem tedy od 16. 1. 2020 na nemocenské (bohužel lékař mi zatím nedoporučil nemocenskou ukončit).

V červenci mi byla vyplacena asi poslední dávka v nezaměstnanosti. Nikdo mi nic neoznámil, ani mi žádná informace nepřišla. Kontaktovat pracovní úřad jsem musela sama, abych se alespoň něco dozvěděla.

Mám nyní, když nepobírám žádné peníze, nárok na nějaký příspěvek? Máme 2 děti, 10 a 5 let, manžel pracuje.

Předem velice děkuji za odpověď.
Hezký den a s pozdravem

Dotaz poslal/a: Renáta R., 23.09.2020 12:11
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 25.09.2020 13:09 napsal/a:

Dobrý den,

V případě, že vám skončila podpůrčí doba (doba vyplácení podpory v nezaměstnanosti), a vy jste stále nezaměstnaná (resp. v pracovní neschopnosti – kdy, jak z dotazu předpokládám, nemáte nárok na nemocenské dávky), můžete mít nárok na „standardní sociální dávky“. U nich pak záleží na různých faktorech.

Je zde dávka pomoci ve hmotné nouzipříspěvek na živobytí. U něj je posuzována vždy celá rodina (osoby sdílející společnou domácnost), jako celek. Tj. záleželo by mimo jiné na výši příjmu vašeho manžela. Sleduje se průměrný (čistý) měsíční příjem celé rodiny (osob ve společné domácnosti).

U příspěvku na živobytí, by se stanovila tzv. „částka na živobytí“, což je zpravidla životní minimum. U rodiny se dvěma dospělými a dvěma dětmi 5 a 10 roků by to mohla být částka 11 140 Kč měsíčně.

V případě, že by příjmy v rodině nedosahovaly této částky, pak by vám vznikal nárok na příspěvek na živobytí (přičemž z výplaty se započítá jako příjem, jen 80% čistého příjmu, tj. pokud by měl manžel čistou výplatu 12 000 Kč měsíčně, nárok by i tak mohl být).

Pokud má váš manžel ale vyšší výplatu (než je částka na živobytí), pak by vám nárok na tento příspěvek nevznikal.

Pro orientační výpočet, zda byste měla nárok na příspěvek na živobytí, můžete použít například tuto kalkulačku pro výpočet příspěvku na živobytí (jde jen o orientační výpočet, příspěvek na živobytí spadá pod dávky hmotné nouze, kde se sleduje celková sociální a majetková situace žadatele, a tak je přesné posouzení nároku komplikovanější).

Další sociální dávkou může být příspěvek na bydlení. U něj záleží na tom, jaké jsou vaše skutečné náklady na bydlení (dokládá se skutečně zaplacený nájem, platby za vodu, elektřinu, plyn apod.).

V závislosti na formě bydlení (byt/dům v osobním vlastnictví, družstevní byt, nájem), a na velikosti města, pak na základě doložených nákladů na bydlení a výši průměrného měsíčního příjmu v rodině, může vznikat nárok na tento příspěvek.

Opět si můžete orientačně spočítat, zda byste měli nárok na příspěvek na bydlení – viz například tato kalkulačka příspěvku na bydlení.

Případně je možné požádat i o sociální dávku přídavek na dítě. Na tyto přídavky je nárok, pokud průměrný (čistý) měsíční příjem rodiny nepřesahuje 2,7 násobek životního minima  - což by u vaší rodiny bylo 30 078 Kč měsíčně.

Pokud je průměrná čistá výplata vašeho manžela nižší než tato částka, pak by byl na 2 děti (5 a 10 roků) nárok na příspěvek ve výši 1710 Kč měsíčně.

Spočítat si to můžete například v této kalkulačce přídavků na dítě.

Jiné sociální dávky, na které byste mohla mít nárok, mě už bohužel nenapadají. Všechny výše zmíněné sociální dávky se vyřizují na Úřadu práce. Takže se zde můžete informovat, resp. podat si žádost o příslušnou sociální dávku.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Dávky na bydlení:

Příspěvek na bydlení – jak se dokládají náklady na bydlení (vodné, stočné, odvoz odpadků,…)

-

Od 1. 2. 2024 odchází manželka do předčasného důchodu. Protože ČSSZ ji zřejmě pošle první výplatu důchodu určitě po více jak 90-ti dnech od nástupu do důchodu, nebude mít manželka žádný příjem min. 3měsíce. Pak by se počítal pouze můj (manžel) příjem. Platíme zejména zálohy na el. energii 10.000Kč/měsíc + plyn 300Kč/měsíc, čtvrtletně platíme vodné […]

Zobrazit odpověď

Nárok na příspěvek na bydlení u osoby, která není vlastníkem nemovitosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má nárok na příspěvek na bydlení i osoba, která není vlastníkem nemovitosti a tudíž na ni nejsou napsány ani smlouvy na energie (plyn, elektrika, voda,…). Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení – studentka VŠ sama v bytě

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím poradit. Bydlela jsem s přítelem v pronajatém bytě. Teď se ale rozcházíme a já v bytě zůstanu sama, přepíše se na mě. Studuji posledním rokem VŠ. Od rodičů dostávám 10.000,-. Za byt platím 12.660,- za měsíc. Chápu to zcela správně, že budu mít nárok na příspěvek na bydlení a […]

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení pro studenta – stipendium, příjem ze zaměstnání

-

Dobrý den, chtěl bych si nově požádat o příspěvek na bydlení. Mohu se prosím zeptat, co se započítává do příjmů? V současné době pracuji na full time úvazek a k tomu jsem prezenčním doktorandem – z tohoto studia dostávám stipendium, které je jinak od daní osvobozeno. Počítá se jenom příjem ze zaměstnání? Nebo i toto […]

Zobrazit odpověď